Hat soproni diszkó csatlakozott a “Tiszta buli” elnevezésű, kábítószerezést megelőző programhoz, amelynek végrehajtásához pályázat útján 700 ezer forintos támogatást nyert a soproni önkormányzat, a városi rendőrkapitányság és a Sopron-Fertőd Kistérség Többcélú Társulás a szociális tárcától – mondta Farkas Gábor alezredes, rendőrkapitány a programindító sajtótájékoztatón hétfőn.

Ismertetése szerint a diszkótulajdonosok etikai kódexet fogadtak el, amelyben a projektben résztvevő állami és önkormányzati szervekkel partnerséget vállalnak a fiatalok kábítószer-fogyasztásának megelőzésére.

A szórakozóhelyek tulajdonosai egyebek között azzal segítik a fiatalok buli utáni biztonságos hazajutását, hogy a legolcsóbban az alkoholmentes italokat kínálják. Kiemelt figyelmet fordítanak a drogdílerek távoltartására, hogy a tizenévesek kábítószermentesen, azaz “tiszta buliban” szórakozhassanak, miként a projekt elnevezése is erre hívja fel a figyelmet.

Baj esetén elsősegélyről is gondoskodnak a diszkótulajdonosok, akiket a soproni mentőszolgálat szakemberei készítenek fel a legfontosabb teendőkre.

A kapitány hangsúlyozta: Sopronban a kábítószerhelyzet még nem riasztó, ezért is akarnak felvilágosító munkával a probléma elébe menni, hogy ne is váljon azzá. Fél év elteltével felmérés segítségével összegzik a program eredményeit. A projekthez a soproni önkormányzat 400 ezer forint önrésszel járult hozzá.

A rendőrségi statisztika szerint tavaly 48 kábítószeres esetet tártak fel Sopronban, egy évvel korábban 49-et. A városi kapitány a kedvező adatokat sorolva azonban figyelmeztetett: a statisztikában szereplő események a jéghegy csúcsát jelzik, noha az utóbbi hónapokban több, kábítószerek alapanyagát termesztő is lebukott. A napokban Fertőrákoson találtak egy családi háznál 312 tő vadkendert. A termesztéssel gyanúsított férfi már előzetes letartóztatásban van – mondta a kapitány.