A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ősszel ismét benyújtja a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát – mondta Harrach Péter, a párt alelnöke szerdán.

A kereszténydemokrata politikus kifejtette: javaslatuk mindenki számára elfogadható megoldást kínál. Általános, főszabályként rögzítenék a vasárnapi nyitva tartás megszűnését, ugyanakkor meghatározott esetekben lehetőséget biztosítanának, arra, hogy nyitva legyenek a boltok. Példaként említette az idegenforgalmi szempontból fontos főszezont, vagy a családi vállalkozásban működtetett üzleteket.

A KDNP-s politikus egy nemzetközi áruházlánc egyik fővárosi üzlete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a munkavállalók és családok érdekét szeretnék szolgálni kezdeményezésükkel.

Hozzátette: az alkalmazottak sokszor a multinacionális cégek profitéhségének vannak kiszolgáltatva, és gyakran kénytelenek vasárnap is dolgozni. Azt szeretnék, hogy a vasárnap ismét valódi pihenőnap legyen. A kereszténydemokrata politikus szerint ma nincs rend a munka világában, ami megmutatkozik a vasárnapi munkára való kényszerítésben is.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének (KASZ) elnöke méréseikre hivatkozva arról beszélt, nem igaz, hogy több árut lehet eladni, ha az üzletek vasárnap is nyitva tartanak. Ez egyszerűen csak az egymás elleni versenyt szolgálja Magyarországon.

Nagy a rendetlenség e téren – vélte, hozzátéve: ilyenkor jön a kettős nyilvántartás, a szabadságok nem kiadása, a kifizetetlen túlórák. Egyáltalán nem ártana a kereskedelemnek, ha öt napig kellene dolgozni, illetve, ha az üzleteket vasárnap zárva tartanák.

Kitért arra is, hogy jelenleg a kiskereskedelem hálózatában a minimálisan szükséges létszámnál 15-20 százalékkal kevesebben dolgoznak. Az intézkedéssel létszámfelesleg nem keletkezne, ugyanakkor a munkát jobban meg lehetne szervezni, és a kiszolgálás színvonala is javulhatna. A KASZ minden pénztárosnak szabad vasárnap feliratú karkötőt szeretne átadni, hogy hívják fel a vásárlók figyelmét is arra, jó lenne, ha e napon nem lennének nyitva az üzletek.

Uli Dalibor, a Német Szolgáltató Szakszervezet kereskedelmi szekciójának vezetője kiemelte: senkinek nem használ, ha üzleti vállalkozások folyamatosan nyitva tartanak. A vasárnapi nyitva tartás szenvedő alanyai az üzletekben dolgozók és családtagjaik, a gyermekek nem tudnak rendesen találkozni szüleikkel, közös programokat szervezni – közölte.

A Kereszténydemokrata Néppárt 2007 júniusában indította el vasárnapi pihenőnapért folytatott kampányát, ehhez kapcsolódóan adta ki a Szabad vasárnap chartát, amelyhez eddig 13 civil szervezet, valamint több párt is csatlakozott.