Jelenleg az ország 2448 iskolájában működik az iskolarendőr program, az egyes intézményekkel egy-egy rendőr áll napi kapcsolatban, aki részt vesz az osztályfőnöki órákon, feladata többek között a közlekedésbiztonság és a bűnmegelőzés oktatása.

A program lényege, hogy a szülők nem közvetlenül a rendőrséghez, hanem egy, az iskolával folyamatosan kapcsolatban álló rendőrhöz fordulhatnak kéréseikkel, kérdéseikkel – erről Bencze József országos rendőrfőkapitány beszélt Budapesten, a XIII. kerületi Hegedűs Géza Általános Iskola tanévnyitóján kedden.

Az iskolarendőr folyamatosan tartja a kapcsolatot az iskolával, a feladatai közé tartozik a közlekedésbiztonságra nevelés és a bűnmegelőzés, részt vesz osztályfőnöki órákon. Az iskolarendőr telefonszáma bekerül a gyerekek üzenőfüzetébe, így akár a szülők számára is könnyen elérhetővé válik. A program tavaly őszi indulása óta a részt vevő iskolák közelében nem történt gyermekeket érintő közlekedési baleset és súlyos bűncselekmény.

2007-ben 2334, 2008-ban 2314 gyermeket ért közlekedési baleset. Idén 13 százalékkal csökkent a gyermekeket érintő közlekedési balesetek száma az előző évihez képest és jelentős mértékben csökkent azoknak a közlekedési baleseteknek a száma is, amelyek során gyermekek vesztették életüket. Tavaly 27, idén eddig 13 gyermek halt meg közlekedési balesetben. A rendőrfőkapitány szerint részben a javuló statisztika fenntartsa érdekében Budapesten egy hónapig a rendőrök a polgárőrök segítségével fokozott ellenőrzéseket tartanak az iskolák környékén.

Amelyik iskola mellé nem jut rendőr, ott polgárőr segíti az oktatási intézményt, a rendőrfőkapitány bízik abban, hogy az év végére minden hazai iskola csatlakozhat a programhoz.