Tiltakoznak a dél-békési önkormányzatok vezetői, mert értelmezésük szerint a kormány egyik rendeletének értelmében a következő esztendő januárjától 55 év felett már nem lehet a megváltozott munkaképességű embereket szociális foglalkoztató intézményekben alkalmazni – közölte Tolnai Péter fideszes megyei önkormányzati képviselő a Békés Megyei Önkormányzat testületi ülésén csütörtökön Békéscsabán.

Az augusztus 29-én kelt kormányrendelet értelmében a szociális foglalkoztatók jövőre már nem alkalmazhatnak ötvenöt év fölötti, leszázalékolt rokkantakat, ráadásul megváltozik a finanszírozás is, vagyis az eddigi normatíva helyett pályázni kell az önkormányzatoknak – mondta.

A képviselő szerint ez a rendelet megakadályozza, hogy a megváltozott munkaképességűek a jövőben értelmes munkát végezhessenek, ami után ráadásul eddig járt nekik a nyugdíj is. Mindemellett a pályáztatás azt fogja jelenteni, hogy az önkormányzatok számára bizonytalanná válik ezen emberek foglalkoztatásának finanszírozása.

Mint mondta, Dél-Békésben megközelítőleg 700 olyan ember végez szociális közmunkát, például varrást, szövést, akik ebbe a kategóriába tartoznak. A tizenegy polgármester tiltakozó petícióját egyébként 1600-an írták alá a térségből, akik zömében vagy megváltozott munkaképességűek, vagy azok családtagjai

Fodor József, Csanádapáca polgármestere, aki szintén aláírta a petíciót elmondta: a nagyközségben jelenleg 150 megváltozott munkaképességűt tartanak nyilván, s közülük 108-an vesznek részt a településen szociális munkában. Hozzátette: az önkormányzat szerződést kötött egy-egy vállalkozóval, akik biztosítják az érintettek számára az értelmes munkavégzést, és ezért fizetséget is kapnak.

“Ha a rendelet ebben formában lép hatályba, akkor jövőre bizonytalanná válik ennek a rétegnek a jövedelme, ráadásul a megváltozott finanszírozás miatt a vállalkozók sem biztos hogy folytatni kívánják ezt a foglalkoztatási formát, így az érintettek véglegesen kikerülnek a munkaerő-piacról” – mondta a polgármester.