Internetes kampányoldalt indított az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a családi adózásért – közölte Rétvári Bence, az IKSZ elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A kereszténydemokrata politikus elmondta: a www.csaladiadozás.hu honlap elindításának a célja, hogy megismertessék a társadalommal a hatályos személyi jövedelemadózással szemben a családi adózás eddig kevésbé ismert lehetőségeit, rávilágítsanak annak szükségességére.

Kitért arra, hogy Magyarországon a termékenységi ráta a tavalyi adatok alapján a társadalom szinten tartásához szükséges 2,1-es értéktől messze elmaradva 1,34 volt. Ha ez a tendencia folytatódik, 50 éven belül 8,7 millióra csökken Magyarország lélekszáma, s a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz. Ebben a helyzetben minden olyan eszközt meg kell vizsgálni, ami a népességfogyás megállítását és a gyermekvállalási kedv megerősítését szolgálja.

Felidézte, hogy a jövedelmek összevonásával az eltartottak számát alapul vevő, családi adózásról szóló javaslatukat már kétszer benyújtották az Országgyűlésnek, ám azt tárgysorozatba sem vették.

Újságírói kérdésre elmondta, ismét benyújtják majd az erről szóló indítványt, és a 2010-es választási program egyik központi eleme is lesz.

Fülöp Attila, az IKSZ gazdasági munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a honlapon ismertetik ennek a választható adózási formának az alapelveit. Emellett az oldal tartalmaz tanulmányokat külföldi példákról, szakértői videókat és egy kalkulátort is. Utóbbi segítségével mindenki kiszámíthatja, hogy jelenlegi jövedelmi és családi viszonyai mellett a családi adózás rendszerében mennyit kellene adóznia. A fórumon vitateret szeretnének biztosítani a témában.