Elhalasztotta a büntetés végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter annak a sajókazai anyának az ügyében, akinek két gyermeke nem járt rendszeresen iskolába.

A tárca hétfőn közleményben tájékoztatott: a minisztériumba megérkezett a sajókazai ügy iratainak egy része. “Ezek alapján az igazságügyi és rendészeti miniszter emberiességi szempontokat figyelembe véve, a csecsemőkorú gyermek ellátása érdekében, az édesanya büntetésének végrehajtását a kegyelmi kérelem elbírálásáig elhalasztotta” – áll a közleményben.

A Népszabadság múlt pénteki számában arról számolt be, hogy kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt másodfokon is elítéltek egy roma származású szülőpárt: az apának és az anyának 16 hónapra kell börtönbe vonulnia, mert két gyerekük kerülte az iskolát. A családban hat gyerek van, közülük egy még csecsemő, három rendszeresen jár iskolába. A két idősebbnél merültek fel a gondok, még akkor, amikor alsó tagozatosok voltak: rendszeresen elindultak az iskolába, de nem érkeztek meg vagy a szünetben ellógtak.

A lap felhívta a figyelmet arra: példa nélküli Magyarországon, hogy az apának és az anyának egyszerre kelljen börtönbe vonulnia.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kegyelmi kérvényt írt az ügyben Sólyom László köztársasági elnöknek. A szervezet indoklása szerint nem a szülők kötelességszegése miatt hiányzott sokat igazolatlanul a két gyerek, hanem azért, mert folyamatosan nagyon rosszul érezték magukat az iskolában. “Valószínűsíthetően roma származásukkal kapcsolatban is gyakran voltak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, sőt nemegyszer komoly fizikai atrocitásoknak is” – idézte a kérvényt a napilap.

A cikkben kitértek arra: a köztársasági elnök döntéséig az igazságügyi miniszternek jogában áll felfüggeszteni a büntetés végrehajtását. A TASZ a kegyelmi kérvényt Draskovics Tibornak is elküldte.