Felfüggesztett szabadságvesztést kért az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőperben hat vádlottra az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden

A 2006. szeptember 18-án este történt vandál cselekmények ügyében 2008 májusában kezdődött meg a büntetőper 40 vádlott ellen, közülük egynek az ügyét elkülönítették, egy vádlott, Ekrem Kemál György pedig azóta elhunyt.

A keddi tárgyaláson hat olyan vádlott ügyében zárult le a bizonyítási eljárás, akik részben beismerték tettüket.

Az ügyész vádbeszéde szerint mind a hat vádlott esetében megállapítható a közérdekű üzem – ez esetben az MTV – működésének megzavarása, továbbá a vádlottak egy részénél a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, másoknál pedig a lopás.

Az ügyész kiemelte, hogy egy-egy vádlott cselekménye – kődobálás, rongálás, a székházat védő rendőrök felé irányuló támadó mozdulatok – önmagában nem lenne elegendő a közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének megállapításához, de miután egymásról tudva, szándékegységben, társtettesként cselekedtek, magatartásuk összességében megvalósítja ezt a tényállást.

Az ügyész nyomatékos súlyosbító körülményként értékelte a cselekmény közrendet, köznyugalmat súlyosan megzavaró jellegét. A védők perbeszédükben vitatták, hogy az MTV közérdekű üzem, továbbá Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésére célozva arról beszéltek, hogy a vádbeli cselekmények idején a társadalmi normák a vádlottaktól függetlenül megkérdőjeleződtek.

Az eljárás során korábban a tüntetők közül többen arról számoltak be, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése miatti harag vitte őket az utcára, és az MTV-ben egy ezzel kapcsolatos petíciót szerettek volna beolvastatni.

A védelem hivatkozott arra is, hogy az MTV-székházat védő rendőröket célszerűtlenül, szakszerűtlenül vezényelték ki, és ez magában hordta az atrocitások lehetőségét. A tüntetők pedig olyan felfokozott idegállapotban voltak, ami korlátozott beszámítási képességgel, az ítélőképesség zavarával járt együtt, ezért a vádlottak felmentése indokolt.

Várhatóan a mai tárgyaláson elsőfokú ítéletet hirdet a bíróság a hat vádlott ügyében, további 32-é viszont folytatódik.