Az Európai Parlament arra kérte Litvániát, még egyszer fontolja meg az új gyermekvédelmi törvényt, amelynek megszövegezése az EP szerint homályos, jogilag tisztázatlan és vitás értelmezésekre adhat lehetőséget.

Az EP szerint Litvániának újra kellene gondolnia gyermekvédelmi törvényének legutóbbi módosításait, hogy elkerülhető legyen a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció. A Parlament 349-218-46 arányban megszavazott állásfoglalása szerint a törvény megszövegezése homályos, jogilag tisztázatlan és vitás értelmezésekre adhat lehetőséget. A képviselők úgy vélik, nem világos, kiterjed-e a jogszabály hatálya a könyvekre, a sajtóra, a reklámokra, zenére, színházra, kiállításokra és demonstrációkra is. Bár az EP elismeri a gyerekek megfelelő törvényi védelmének szükségességét, ám felhívja a figyelmet a diszkrimináció, különösen a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció elleni harc fontosságára.

A litván parlament idén júliusban módosította az ország gyermekvédelmi törvényét, amelyet most vizsgálnak felül a litván hatóságok. A módosított jogszabály – amely elméletileg jövő márciusban lépne életbe – tiltja a „homoszexuális kapcsolatokat támogató tájékoztatást” a gyerekek számára elérhető helyeken, mivel ez „káros hatással lehet a kiskorúak fejlődésére”. Az EUobserver szerint ez a gyakorlatban annyit jelenthet, hogy a jövőben lényegében száműznék a homoszexualitásról szóló vitákat az iskolákból, korlátozhatják a homoszexuális és leszbikus magazinok megjelenését, és véget vetnének a melegfelvonulásoknak.

A most elfogadott EP-határozat arra kéri az EU Alapjogi Ügynökségét, hogy készítse el véleményét a törvényről és annak módosításairól. A Parlament mindemellett arra kérte Litvániát: biztosítsa, hogy jogszabályai összhangban legyenek a nemzetközi és az európai emberi és polgári jogi szabályokkal.

Leonidas Donskis (liberális, litván) szerint a törvény nyíltan homofób és mélyen antidemokratikus. Szerinte az új jogszabálynak semmi köze nincs a gyermekvédelemhez, és nehezen hihetőnek nevezte, hogy egy effajta törvényt a 21. század elején elfogadnak egy EU-országban. A holland Sophie In`t Veld szerint a kiskorúak védelme helyett a törvény éppen az ellenkező hatást éri el, a fiatal homoszexuálisokat és leszbikusokat ugyanis támadások célpontjává teheti.

Evelyn Paradis, a nemzetközi leszbikus és meleg szövetség illetékes munkatársa az EUobservernek nyilatkozva üdvözölte az EP-voks eredményét, különösen, hogy a határozat az európai intézmények részéről konkrét intézkedéseket sürget a törvénnyel szemben. Jean Lambert (zöld, brit) szerint a szavazással a Parlament egyértelmű üzenetet küldött a litván kormánynak, nevezetesen, hogy „a homofóbiának nincsen helye az Európai Unióban”. A politikus szerint a szóban forgó litván törvény ellentmond az uniós szerződéseknek, az alapvető jogok chartájának és az emberi jogok európai egyezményének, és éppen ezért ezt a jogszabályt sürgősen hatályon kívül kell helyezni.

Jacques Barrot bel- és igazságügyi biztos kedden a Parlament előtt közölte, hogy a Bizottság a törvény miatt már aggályait fejezte ki a litván kormánynak. Dalia Grybauskaite litván államfő és korábbi EU-biztos júliusban még úgy nyilatkozott, hogy az emberi jogok bár közel állnak a szívéhez, ám nincsen más választása, minthogy a litván alkotmányt követve aláírja a törvényt. Grybauskaite ugyanakkor bejelentése szerint élni fog azzal a jogával, amely lehetővé teszi, hogy változtatásokat javasolhasson a törvényhez, összhangba hozva ezzel a jogszabályt az alapvető emberi jogokkal. A litván államfő már egyébként életre hozott egy olyan munkacsoportot, amelynek az lesz a legfőbb feladata, hogy felülvizsgálja a törvényt.