Az európai parlamenti (EP) választásokkal kapcsolatban országosan hét esetben indult eljárás a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt, a rendőrség eddig egy ügyben küldte tovább az iratokat az ügyészségnek vádemelési javaslattal – tájékoztatott az ORFK.

Három megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg – és Budapesten indult eljárás az EP-választás idején történt bűncselekmény miatt – tudatta Dudás Andrea hadnagy, az ORFK bűnügyi sajtóreferense.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indult eljárásnak több gyanúsítottja is van, a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya már befejezte a nyomozást, és az ügyet vádemelési javaslattal továbbküldte az ügyészségnek.

Budapesten három nyomozás indult, és még mindegyik ügyben tart a tanúk kihallgatása – ismertette. Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében két ügyben indult eljárás ismeretlen tettesek ellen, az eljárás még mindkét megyében tart.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője annyit mondott, hogy a megyében vádemelési javaslattal lezárt ügy a szendrői eset volt.

Szendrőben áprilisban ötszáz forint értékű étkezési utalványt adtak többeknek az ajánlószelvényekért cserébe. Akkor a rendőrség azt közölte: a választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt az ügyben hét embert hallgatott ki.