Súlyos terhet jelentenek Baranya bíróságai, különösen a pécsi számára egy parkolási társaság nagy számban érkezett fizetési meghagyásai – mondta Wirth Béla, a Baranya Megyei Bíróság elnöke hétfőn.

“Elértük teljesítőképességünk határát. Bírák, titkárok, fogalmazók folyamatosan dolgoznak a parkolási ügyeken, s bár eddig tudták tartani a törvényben megszabott határidőket, a növekvő ügyszám miatt nem biztos, hogy erre a jövőben is képesek lesznek” – jegyezte meg Wirth Béla annak kapcsán, hogy egy parkolókat üzemeltető cég az elmúlt egy évben mintegy 15 ezer fizetési meghagyást küldött a bíróságoknak, nagyrészt a Pécsi Városi Bíróságnak.

A megyei bíróság elnöke rámutatott arra: amíg országos szinten az év első felében a nem peres polgári ügyek száma 6 százalékkal nőtt, addig Baranyában 226 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. Ennek oka a parkolási pótdíjfizetések elmaradásán túl az is, hogy a jogosult társaság hosszú időn át nem érvényesítette a beszedéssel kapcsolatos jogait, tavaly szeptember óta azonban fizetési meghagyásaival elárasztotta a bíróságokat. Sok követelés már 6-7 éves.

A jogszabály korábban ötéves elévülési időt írt elő ezen nem peres igényérvényesítéseknél. Ezt a jogalkotó 2006. december 22-ével egy évre csökkentette a rendeltetésszerű joggyakorlás elvére tekintettel – utalt rá Wirth Béla.

A bírósági elnök kiemelte: a parkolási ügyek növekvő száma mellett további nehézséget jelent, hogy január elsejétől a polgári perrendtartás módosításával a bíróságoknak nem 30, hanem 15 nap áll a rendelkezésükre a fizetési meghagyás kibocsátására. A kötelezettek 10-20 százaléka kérte a per megtartását, ez azonban az év első nyolc hónapjában az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva duplájára növelte az érkező peres ügyek számát.

Mivel a bírói létszám adott és a parkolási ügyek szinte minden energiát lekötnek, a többi peres ügy intézése késedelmet szenvedhet, ez pedig kihathat a bíróságok következő kétéves munkájára. Amíg az első tárgyalás megtartására eddig 2-3 hónapot, addig jövőre akár 6-8 hónapot vagy egy évet is várni kell – jegyezte meg.

Wirth Béla szólt arról is, hogy főként a parkolási ügyek miatt az idei működési kiadásaik 88 százalékát elköltötték, a postai szolgáltatások igénybevételére elkülönített 60 millió forintos keretük augusztus végén kimerült, kompenzációt az Országos Igazságszolgáltatási Tanácstól várnak.

Az elnök megjegyezte, hogy eddigi tapasztalataik szerint az ügyek 80 százalékát a parkolási társaság nyeri meg. A kifizetendő összeg egy 3-4 ezer forintos díj, illetve pótdíj rendezésének elmulasztása, megtagadása esetén a peren kívüli ügyintézés, az első- és másodfokú eljárás, s az illetékfizetés költségeivel együtt több mint tízszeresére is nőhet.