A fővárosban ismertté vált bűncselekmények száma nem változott a tavaly félévi adatokhoz képest, de egyes kategóriákban jelentős csökkenés tapasztalható – mondta a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottsága előtt Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerdán.

A Rendőrség Igazgatási Központjában tartott kihelyezett bizottsági ülésen a vezérőrnagy közölte: a tavaly félévi adatokhoz képest javult a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felderítési eredményességi mutatója.

Kétezerrel kevesebb gépjárműlopás történt, minden típusú közlekedési baleset száma jelentősen mérséklődött – a halálos balestek száma az első félévben a tavalyi 37-ről 29-re csökkent -, viszont a fegyveres rablások és a pénzintézet elleni támadások száma a négyszeresére emelkedett.

Tóth Gábor tájékoztatása szerint tavaly az év első felében összesen 7, idén már 24 pénzintézet elleni támadás volt, amit a vezérőrnagy gazdasági okokkal és az emberek kilátástalan helyzetével magyaráz. Megjegyezte: Bécsben és Pozsonyban évente több száz pénzintézet elleni támadást regisztrálnak.
Évente 100-105 ezer bűncselekmény történik a fővárosban.

Jelezte: márciusban felállították a fővárosi bűnügyi régiós rendszert, amelynek valós eredményét majd csak egy év elteltével lehet érzékelni, de a felderítések és a bűnmegelőzések szempontjából a javuló tendencia már most érzékelhető.

Hozzátette: létrehozták egy világszínvonalú bevetés-irányítási központot,amelynek fejlesztése folyamatos. Kísérleti jelleggel az V. kerületben már működtetik a járőrautókba szerelt kamerarendszert.

Tóth Gábor tájékoztatása szerint a BRFK-ra évente mintegy 900 ezer hívás érkezik, de ezeknek csak 40 százaléka igényel rendőri intézkedést.

A budapesti rendőrfőkapitány elmondta: idén 30 ezerrel több rendészeti tevékenység történt, ez 92.333 intézkedést jelent 233 ezer órában. A gyülekezési törvényhez kapcsolódva az év első felében 4.664 rendezvényt biztosítottak. Ebből adódóan az év első felében 691 millió forintnyi túlóradíjat kellet kifizetniük, míg tavaly egész évben ez az összeg 1.142 millió forint volt. Hozzáfűzte: minden túlórát kifizettek a rendőröknek, a BRFK-n elmaradás nincs.

A BRFK vezetője elmondta, idén 684 fő hiányzik a fővárosi testületből, de októberre 200 objektumőrt képeznek ki, és az így felszabadult rendőrök a kerületekbe lesznek járőrtevékenységre beosztva.

Kérdésre válaszolva a főkapitány kijelentette: a fővárosi rendőrség pszichikai állapota kiváló, ezt tanúsítja az idei melegfelvonulás biztosítása is. Tóth Gábor úgy fogalmazott: az Erzsébet téren, „emberi mivoltukból kivetkőzve, állat módjára viselkedtek” tüntetők a rendőrökkel szemben, köpködték, szidalmazták és különféle tárgyakkal dobálták őket, de a rendőrök erre a provokációra nem reagáltak, a jogszabályok és a parancsoknak megfelelően látták el feladatukat.

Kosztolányi Dénes fideszes alelnöke úgy ítélte meg, hogy kiváló ötlet volt a bűnmegelőzési régiók felállítása és a rendőrőrsök bezárása, mert enélkül a bűnügyi helyzet mára sokkal rosszabb lenne.

Danielisz Béla (MSZP) elnök azt hangsúlyozta: a rendvédelmi szervek számára minden támogatást meg kell adni, ezeken a szerveken nem lehet spórolni.

A bizottság egyhangú támogatással fogadta el a BRFK vezetőjének a 2009-es év első feléről szóló beszámolóját.