Jacques Barrot igazságügyi biztos figyelmeztette Kanadát, hogy válaszintézkedésekre számíthat, ha az év végéig nem törli el a cseh állampolgárokkal szemben bevezetett vízumkényszert.

„Ez az intézkedés elfogadhatatlan, nem csak a Cseh Köztársaság, hanem az egész unió számára” – nyilatkozta Barrot az uniós igazság- és belügyminiszterek találkozója után.

A sajtótájékoztatón Barrot kilátásba helyezte az első “megtorló intézkedést”, amikor azzal fenyegette az észak-amerikai országot, hogy vízumkötelezettséggel sújtja diplomatáit, ha az év végéig nem állítja vissza a vízummentességet a beutazni kívánó cseh állampolgárok vonatkozásában. Majd felszólította Kanadát, hogy a jóindulat első jeleként létesítsen konzulátust Prágában, hogy a tengerentúlra vágyó cseh állampolgárok ne csak Bécsben, hanem saját országukban is folyamodhassanak vízumért.

A tagállamok széleskörű támogatása ellenére a svéd soros elnökség szeretné elkerülni a minden érintett számára szerencsétlen következményekkel járó kanadai-európai vízumháborút, de Kanada egyelőre sikeresnek ítéli a vízumpolitikájában hozott nyári változtatást.

Ottawa 2007 őszén oldotta fel a cseh állampolgárok vízumkényszerét, majd idén júliusban döntött úgy, hogy újból bevezeti azt a Csehországból – elsősorban csehországi romáktól – egyre nagyobb számban érkező menedékkérelmek miatt. A romák állítása szerint hazájukban diszkrimináció sújtja őket, Kanada szerint azonban a menekült jogállás elnyerése érdekében felhozott indokaik színleltek. Ottawa szerint a vízumkötelesség bevezetése lehetővé teszi, hogy a kanadai Bevándorlási Hivatal erőforrásait a valódi menekültek ellátására fordítsa.