Önmagában egy gyanúsítás a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény szerint nem idéz elő a munkajogi státuszban változást – közölte az oktatási tárca szerdán azután, hogy vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította meg az ügyészség Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjét.

A minisztériumnak semmiféle olyan adatról nincs hivatalos tudomása, amely az eddigiektől eltérő munkáltatói intézkedést indokolna – írta válaszában a szaktárca.

A Főváros Főügyészség szóvivője közleményben szerdán azt tudatta, hogy: “A Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai napon gyanúsítottként hallgatta ki V-né dr. B. Tímeát, az OKM Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főosztályvezetőjét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt”.

A gyanúsítás szerint az OKM hátrányos helyzetű fiatalok felsőfokú tanulmányainak támogatására 45 millió forintot utalt át a HÖOK Hallgatókért Alapítvány részére. Az OKM részéről Borovszky Tímea tartotta a kapcsolatot az alapítvány képviselőjével.

“A gyanúsított hivatali helyzetével visszaélve 2007 őszén kezdeményezte az Alapítvány képviselőjénél, hogy az a támogatásra átutalt pénzből – pályázat nélkül, megbízási szerződés alapján – 5 millió Ft-ot juttasson el a Romaversitas Alapítványnak” – tartalmazza a közlemény.

A nyomozó ügyészek szerint a gyanúsított 2008 tavaszán, hivatali helyzetével visszaélve, jogtalan előnyt kért egy munkatársa részére, oly módon, hogy arra kérte az alapítvány képviselőjét, hogy a támogatásra szánt összegből titokban 600.000 forintot adjon át.

A gyanúsított nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen panasszal élt – tartalmazza az ügyészségi közlemény.
Az oktatási tárca márciusban feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főosztályvezetőt.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben fél éve közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás.

A fegyelmi vizsgálat akkor megállapította, hogy “a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain”. A szabályszerűségi vizsgálatot követően a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott.

Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított.

Elmondta: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy “pitiáner összeg” átadására kért-e valakit.

A napokban az oktatási tárca úgy tájékoztatott: megrovás fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztérium több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése.

A vizsgálat megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés “számos hiányossággal terhelt”.