Még az idén aláírhatják a magyar és a cseh médiahatóság együttműködési megállapodását – közölte az MTI érdeklődésére Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke, aki korábban többször is egy közép-európai kooperációs háló kialakulásának fontosságáról beszélt.

Mint elmondta, a múlt héten járt Budapesten a nemrégiben megújult összetételű cseh társszerv delegációja, amely “rendkívül érdekeltnek mutatkozott” abban, hogy a tavaly decemberben aláírt magyar-román médiahatósági együttműködést regionális szintűvé bővítsék. Így a magyar testület prágai látogatása során, akár még ebben az évben, alá is írhatják a két szerv közötti megállapodást, amely kiegészülhet szlovák együttműködéssel is.

Majtényi László megjegyezte: a kiskorúak védelme mellett a termékelhelyezések és a műsorszolgáltatási díjak témaköre is lényeges terepe lehet az együttműködésnek. Így elkerülhetik, hogy csak üzleti előnyök és a kevésbé szigorú jogvédelem kedvéért lépjen más állam joghatósága alá egy műsorszolgáltató.

Közlése szerint a résztvevők köre is bővülhet, hiszen a cseh hatóság képviselői javasolták a lengyel médiahatóság bevonását is.

“Egy ilyen összefogás már uniós szinten is értékelhető lobbierővel rendelkezne” – mondta az ORTT elnöke.

Tavaly december 12-én írt alá együttműködési megállapodást a magyar és a román médiahatóság elnöke; akkor, sajtótájékoztatón elmondták: a lépés fő célja, hogy a másik fél joghatósága alá tartozó műsorszolgáltatókkal kapcsolatos panaszokról értesítsék egymást és azt a felek saját eljárási rendjüknek megfelelően – a panaszost akár közvetlenül is bevonva az eljárásba – kezelhessék.

Arról, hogy lesz-e közép-európai szintű együttműködési megállapodás, Majtényi László most úgy nyilatkozott: praktikusabbnak látszik első lépésként kétoldalú szerződések rendszerét kialakítani, hiszen vannak olyan speciális pontok, mint a magyar-román megállapodás azon kitétele, hogy a felek saját hivatalos nyelvükön is fordulhatnak a másik állam hatóságához.