Magyarország két másik tagállammal együtt zöld utat kapott a Bizottságtól arra, hogy ideiglenesen fenntarthassa az orvosgyakornokok hosszabb munkaidejét. Ez nálunk jelenleg heti 56 óra, ám a Bizottság azt szeretné, ha – a munkaidő-irányelv rendelkezéseinek megfelelően – 2011. júliusáig ez a szám 48 órára csökkenne.

A Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott véleményeiben hozzájárulását adta ahhoz, hogy Magyarország, Hollandia és Nagy-Britannia ideiglenesen valamennyivel fenntarthassa az orvosgyakornokok uniós előírásoknál hosszabb munkaidejét. A Bizottság a szociális partnerekkel folytatott konzultációt követően kiemelte, hogy az orvosgyakornokok heti átlagos munkaideje semmiképpen nem haladhatja meg az 52 órát, amibe a munkahelyen eltöltött rendelkezésre állási idő is beleszámít. Az ideiglenes hosszabbítás 2011. július 31-ig tart.

Vladimír Spidla, foglalkoztatásért felelős biztos közleményében támogatásáról biztosította a legfeljebb 48 órás munkahét maradéktalan betartását, de hozzátette: a Bizottság megérti, hogy egyes tagállamoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy minden orvosgyakornok esetében teljes mértékben meg tudjanak felelni ennek a követelménynek.

A munkaidő-irányelv külön szabályokat tartalmaz az orvosgyakornokokra, akik átlagos heti munkaidejét 2004-től fokozatosan 48 órára kell csökkenteni, elviekben 2009. július 31-ig. Az irányelv további két évet engedélyez azoknak a tagállamoknak, akik nem tudják időben teljesíteni ezt a célt, feltéve, hogy a heti átlagos munkaidő az átmeneti időszak alatt sem haladja meg az 52 órát.

Magyarország bejelentette, hogy az orvosgyakornokok munkaidejét már 56 órára csökkentette, amibe a munkahelyen töltött rendelkezésre állási idő is beleszámít. A kormány azonban a Magyar Orvosi Kamara támogatásával úgy nyilatkozott, hogy időt kér még, hogy át tudja alakítani az orvosképzési rendszert.

Hollandia hasonlóképpen közölte, hogy az orvosgyakornokok munkaidejét már 56 órára csökkentette, beleértve a munkahelyen töltött rendelkezésre állási időt is. A kormány kijelentette, hogy a szociális partnerek egyetértésre jutottak azzal kapcsolatban, hogyan tudnák a haladékként kapott következő két évben a heti 52 órát 48 órára csökkenteni.

Nagy-Britannia az orvosgyakornokok 48 órás munkahetének betartása melletti elkötelezettségről nyilatkozott, valamint kijelentette, hogy jelentős előrelépéseket tett e cél elérése érdekében. A brit orvosgyakornokok többsége átlagosan már most is heti 48 órát vagy kevesebbet dolgozik, amibe a rendelkezésre állási idő is beleszámít. London a szakorvosok hiánya és a kórházi szolgálatok átszervezése miatt azonban néhány esetben nem tudta elérni ezt a célt, így például a 24 órás szolgálatok, valamint a félreeső helyeken működő és a rendkívül specializált egységek posztjain.

A Bizottság felszólította mind a három tagállamot, hogy tegyenek fokozott erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a 48 órás célt 2011. július 31-ig elérjék, valamint ösztönözzék az egészségügyi munkáltatók és az orvosok képviselői között az erről szóló egyeztetéseket.