November elsejétől nem kell gáz különdíjat fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik 2005. július 1. és 2008. szeptember 30. között a szabadpiacon vásároltak földgázt.

A különdíjat azért fizetik a részben szabályozott piacon lévő vevők, mert korábban a földgáz hatósági ára nem fedezte teljes egészében a beszerzési árat.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter kedden közzétett rendeletmódosítása szerint ezeknek a felhasználóknak nem kell fizetniük azt a köbméterenként 3,13 forintot, amit minden, a szabályozott piacon lévő fogyasztónak fizetnie kell október elsejétől. Ez a díj 2009. július elsejétől szeptember 30-ig köbméterenként 17,51 forint volt.

A KHEM rendelet módosítása viszont azoknak a fogyasztóknak, akik 2008. október 1. és 2009. június 30. között nem a szabadpiacon vásároltak, továbbra is előírja a különdíj megfizetését. Az eredeti rendelet szerint csak azoknak nem kellett volna fizetniük, akik 2005. július elseje óta folyamatosan a szabadpiacon vásárolják a földgázt.

Az eredeti rendelet szerint 66 milliárd forint bevételi hiányt kell ebből a különdíjból megtéríteni az E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek, illetve a TIGÁZ Zrt.-nek azért, mert a szabályozott piacon a végfelhasználói ár, amit a hatóság határozott meg, lényegében a beszerzési ár alatt maradt.

A rendelet szerint a rendszerirányító – a Mol csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. – havonta egyszer a hőmennyiség alapján számláz 2009. július 1-jétől szeptember 30-ig megajoule-onként 0,515 forintot, azt követően pedig 2010. december 31-ig megajoule-onként 0,092 forintot.

A rendelet értelmében az így keletkező bevétel 91 százaléka az E.ON Földgáz Trade Zrt.-t illeti, a többi pedig a TIGÁZ Zrt. bevétele.

A rendelet intézkedik arról is, hogy ha bevételi többlet keletkezik, akkor azt a rendszerirányítási díj mérséklésére kell fordítani.

Az eredeti KHEM-rendelet módosítására fogtak össze a külön díjelemet kifogásoló fogyasztók, és hozták létre a Gázár Érdekegyeztető Országos Fórumot (GEOF).

A GEOF emlékeztet arra, hogy a fórum 2009 júliusában elsőként hívta fel a figyelmet a rendelet hiányosságaira, és azonnal tárgyalásokat kezdeményezett a hatóságokkal. A KHEM nyitott volt a szakmai érvekre, és a GEOF-fal együtt a NEGOS Tárgyalási Tanácsadó Zrt.-t, és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is bevonta a tárgyalásokba, majd a Boston Consulting Group számításaira is alapozva alakította ki a versenyképesség és a foglalkoztatás céljait támogató rendeletmódosítást.

Tóth Tibor, GEOF ügyvivő a közleményben kiemelte: “…a módosított rendelet nem orvosolja ugyan teljes mértékben az eredeti kifogásokat, de arányosabb, szakértői számításokkal alátámasztott megoldást tartalmaz, és azon a határon van, amely a korábban már szabadpiacra lépett vállalatok számára még éppen elviselhetővé teszi a terheket versenyképességi és munkahely megőrzési szempontokat is figyelembe véve”.