Megváltoznak jövőre a rendelkezésre állási támogatás (rát) szabályai: azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, e támogatásra csak az egyikük lehet jogosult.

A kormány szerdai döntését ismertetve Budai Bernadett kormányszóvivő leszögezte: az új szabályok csak azokra a családokra vonatkoznak, ahol két vagy több rát-ban részesülő személy van, ott ahol egy rát-os és egy szociális segélyen lévő van, jövőre nem változik semmi.

 

Emlékeztetett: akkor részesülhet az aktív, tartósan munka nélküli személy rát-ban, ha számára nem tudnak sem közmunkát, sem valamilyen képzést biztosítani, ilyenkor ugyanis “rendelkezésre áll”.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány kiemelten kezeli a rát-ból kikerülők célzott foglalkoztatását, illetve a különböző munkaerő-piaci programokban való részvételüket. Ezért a kormány arról is döntött, hogy több képzési és munkaerő-piaci programban is megnyitja a lehetőséget jövőre azoknak, akik az új szabályok értelmében nem lesznek jogosultak a rát-ra – hangsúlyozta. Mint mondta, a kabinet e célra forrásátcsoportosítással megemeli az ezekre a programokra rendelkezésre álló uniós forrást.

A szóvivő szavai szerint akik kiesnek a rát rendszeréből, kiemelt, előnyben részesített csoportként vehetnek majd részt az állami közmunkaprogramokban; ebben az esetben a foglalkoztatott legalább a minimálbérnek megfelelő juttatásban részesül, ez az összeg ma 71.500. Budai Bernadett felhívta arra a figyelmet, hogy ez lényegesen magasabb összeg, mint a rát összege, amely a nyugdíjminimummal azonos összegű, 28.500 forint.

Az Út a munkához program keretében még az idén komplex munkaerő-piaci program indul Út a munka világába elnevezéssel, uniós forrásból, jövőre a rát-ra már nem jogosultak is bekapcsolódhatnak ebbe – hívta fel a figyelmet a szóvivő. Kiemelte, hogy az új program képzést biztosít, amelynek időtartamára az érintettek a minimálbér összegének megfelelő keresetpótló támogatást kapnak, a képzés után pedig munkaerő-piaci foglalkoztatásban vehetnek részt, ehhez a kormány bértámogatást biztosít a munkaadónak.

A szóvivő aláhúzta, hogy a rát-ban, a közmunkaprogramban vagy a munkaerő-piaci programban részt vevő felnőtt családtagok továbbra is jogosultak azon egyéb pénzbeli és természetbeni támogatásokra, amelyek feltételeinek korábban is megfelelnek.

Arra a sajtóhírre, hogy jövőre mégsem lesz forrás a távhő áfájának csökkentésére, Budai Bernadett úgy reagált, hogy a kormány célja nem változott, továbbra is szeretné csökkenteni a távhővel fűtők terheit. Hozzátette: erre akkor kerülhet sor, ha a 3,8 százalékos hiánycéllal fogadja el a parlament a jövő évi költségvetést.