A 2011-es év meghatározó lesz Magyarország számára, hiszen ebben az évben országunk fogja betölteni az Unió soros elnöki pozícióját. Az AIESEC Budapesti Corvinus Egyetemen működő irodája ennek kapcsán indított el egy új projektet, hogy segíthesse a közszféra intézményeinek felkészítését erre a fontos időszakra.

Az AIESEC egy nemzetközi, fiatalok által vezetett non-profit szervezet, melynek célja a tagok képességeinek fejlesztése, és vezetői pozíciókra való felkészítése változatos, felelősséggel járó feladatok által. A fiatalok különböző csapatokban, projektekben dolgoznak, amelyek aktuális témákat ölelnek fel. Így született meg a soros elnökség kapcsán a „Next Step” projekt, amely a közszféra intézményeire koncentrál.

A „Next Step” projekt az AIESEC 107 országot átölelő hálózatára támaszkodva kíván segítséget nyújtani a közintézményeknek az elnökségi felkészülésre. A projekt az AIESEC Nemzetközi Szakmai Gyakorlati Programjának keretében lehetőséget ad önkormányzatok, kistérségek, illetve regionális és kulturális intézmények számára, hogy egy tehetséges külföldi fiatalt alkalmazzanak. A gyakornok különböző területeken végzett munkájával (például: nyelvoktatás, rendezvényszervezés, gazdasági tanácsadás) és multikulturális látásmódjával hozzájárulhat a felkészülés sikerességéhez mind kulturális, mind gazdasági területen.

A projekt kiemelt figyelmet fordít a már említett intézmények angol nyelvi felzárkóztatására, hiszen a nyelv kellő ismerete egyre inkább elvárás a tagállamok felé, a 2011-es évben pedig különösen nagy hangsúlyt fog kapni a nyelvismeret a felelős pozíció miatt.

Érdemes minél hamarabb megtenni a szükséges lépéseket és előkészületeket ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjuk ellátni a ránk váró feladatokat, és sikerrel leküzdhessük a nemzetközi együttműködésben rejlő nehézségeket – fogalmazta meg az AIESEC.

A projektről és az AIESEC-ről részletesen olvashat a http://bce.aiesec.hu oldalon.