A civil társadalom elengedhetetlen a demokrácia építésében, a nem kormányzati szervezeteknek többi között az emberi jogok érvényesítésében kulcsszerepük van, a hatalom azonban sokszor ellenzéket lát bennük – hangsúlyozták annak a konferenciának a résztvevői, amelyet a Demokratikus Átalakulásért Intézet rendezett szerdán Budapesten.

A Civil társadalom 20 év után – egy befejezetlen ügy című tanácskozáson azt vizsgálják a résztvevők, milyen szerepet töltött be a civil társadalom a közép-kelet-európai átalakulásban, s melyek a mai kihívások.

Gyarmati István, a konferenciát szervező intézet vezetője arra mutatott rá, hogy az átmenet befejeződése után az érintett országokban gyakran megfeledkeznek a civilek szerepéről. A civil társadalom vezetői az ország vezetői lesznek, s politikusként elfelejtkeznek arról, honnan jöttek. Pedig a demokrácia működéséhez nélkülözhetetlen az emberek részvétele, a legjobb intézmények is csak akkor érnek valamit, ha az embereket szolgálják, figyelembe veszik az akaratukat – mondta.

Cecilia Björner budapesti svéd nagykövet a konferencián azt hangsúlyozta, hogy a mai Svédország sokat köszönhet a civil társadalomnak, annak, amit ezek a szervezetek az elmúlt 100 évben elértek, többi között a nők, a gyermekek jogaiért folytatott tevékenységükben.

Úgy fogalmazott, hogy nélkülük az ország “nem lenne az, ami”. A vívmányokat azonban nem szabad adottnak venni – tette hozzá a diplomata, aki az Európai Unió soros svéd elnökségét is képviselte a tanácskozáson. Napjainkban az internet segít a civilek szervezkedésében – emelte ki, példaként említve, hogy amikor a kormányzat a titkosszolgálatok adatgyűjtését megkönnyítő törvénytervezet akart elfogadtatni a stockholmi parlamentben, a világhálón aláírásgyűjtés kezdődött a jogszabály ellen. A nagy felháborodás hatására végül egy jelentősen módosított tervezet került a képviselők elé.

Szólt arról is, hogy az új problémák sokszor már nem nemzetiek, hanem globálisak, megoldásukban a civileknek a jövőben is meghatározó szerepük lesz.

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa azt hangsúlyozta, hogy az emberi jogok érvényesítésében a nem kormányzati szervezeteknek (NGO) kulcsszerepük van, de a hatalom sokszor ellenzéket lát bennük és megpróbálja szabályozni a működésüket. A kormányok gyanakvóak, úgy gondolják, hogy intézkedéseikkel szemben az NGO-k szervezik az ellenállást, s hajlamosak “saját stabilitásukat az országéval összekeverni”. Alapvetőnek nevezte, sikerül-e megakadályozni, hogy a kormányok, miközben arra hivatkoznak, szabályozni kell, hogy az NGO-k honnan, kitől fogadhatnak el pénzt a működésükhöz, megkíséreljenek béklyót rakni rájuk, vagy akár megfélemlíteni, elhallgattatni őket.

Kitért arra is, hogy nagyon különböző típusú NGK-ok léteznek, közülük néhány nem demokratikus értéket képvisel, – mint például az egyik legjobban szervezett (a nyáron jogerősen betiltott) Magyar Gárda – mondta.

Mint mondta, amikor egy-egy országban tájékozódó körúton járnak, először mindig az NGO-kal beszélnek, mivel ezek a szervezetek közelről és pontosan ismerik a gondokat, és a tőlük kapott információk birtokában keresik fel a kormányzat képviselőit.

A budapesti svéd nagykövetség támogatásával tartott tanácskozáson, Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester – akit a szervezők az egykori demokratikus ellenzék tagjaként hívtak meg – részletesen szólt a térség országainak demokratikus mozgalmairól, az ellenzék kialakított hálózatáról, emberjogi szervezetek, a Helsinki Watch, az Amnesty International segítségéről, amikor zaklatták, letartóztatták a szamizdat kiadványok előállítóit.

Történeti visszatekintése után sajnálattal szólt arról, hogy szerinte a közép-kelet-európai országokban napjainkban igazán csak az antidemokratikus, populista, romaellenes, antiszemita, szélsőjobboldali nézetek ragadják meg az emberek képzeletét. Az okok között említette, hogy az 1949 és 1989 közötti rendszer “atomizálta” a társadalmat, a politikai-gazdasági átalakulással járó életszínvonal-esés pedig piacgazdaság-ellenes, liberlizmusellenes és Nyugat-ellenes érzelmeket alakított ki. Éppen ezért sok még a teendő – mutatott rá a főpolgármester.