Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalos úton megkérte a szociális kártya bevezetéséről szóló monoki rendeletet – közölte az ombudsmani hivatal az MTI érdeklődésére kedden.

A monoki képviselő-testület keddi döntése után az MTI megkereste az ombudsmani hivatalt, ahol azt közölték: Szabó Máté még nem kapott hivatalos tájékoztatást az elfogadott rendeletről. A biztos ezért hivatalosan megkérte a határozatot a monoki polgármestertől, és csak miután kézhez vette, dönt a vizsgálat elrendeléséről.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselő-testülete kedden döntött arról, hogy a legrövidebb időn belül bevezetik a szociális kártyát. A keddi monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

Szabó Máté múlt pénteken az MTI-vel azt közölte, hogy csak a konkrét szabályozás ismeretében lehet állást foglalni a monoki polgármester által kezdeményezett szociális kártyáról. A biztos akkor azt közölte, hogy csupán sajtóhírekre, nyilatkozatokra alapozva, konkrét önkormányzati intézkedés, rendeleti szabályozás hiányában nem lát jogi lehetőséget a vizsgálat lefolytatására és szakmai megállapítások megfogalmazására.