Parlamenti bizottság vizsgálhatja a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenységet, az Országgyűlés hétfőn ugyanis elfogadta a testület létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot.

A képviselők egyhangúlag, 361 igen szavazat mellett döntöttek így.

A Fidesz kezdeményezte vizsgálóbizottságnak egyebek között arra kell választ találnia: milyen számítások alapján állapította meg a nemzeti vagyonkezelő a Joav Blum tulajdonában álló, csereingatlanként szolgáló albertirsai, illetve pilisi telekegyüttes csereértékét.

Az elfogadott országgyűlési határozat szerint a vizsgálatnak választ kell adnia arra is, hogy a sukorói beruházásra tekintettel alkották-e meg a Veres János volt pénzügyminiszter által előkészített vagyontörvényt, amely megteremti a verseny nélküli földcsere lehetőségét.

A kérdések között szerepel továbbá az, hogy volt-e egyéb pályázó a közép-dunántúli régióban; ki határozta meg a pályázat kiírásának és megnyerésének feltételeit; mikor kezdődtek meg a tárgyalások Joav Blum üzletemberrel a kiemelt beruházás megvalósításáról, illetve a telkek cseréjéről; milyen döntési joggal rendelkezett az ügyben Bajnai Gordon – akkor még gazdasági miniszterként – és Veres János; valamint hogy milyen indokok alapján minősítette a kormány a King,s City-t kiemelt fontosságú nemzetgazdasági beruházássá.

A vizsgálóbizottságnak a tevékenységéről jelentést kell készítenie.

Az országgyűlési képviselőkből álló nyolcfős testület akkor jöhet létre, ha tagjait, akikre a képviselőcsoportok vezetői tesznek ajánlást, megválasztja az Országgyűlés. Erre – az elnökkel és az alelnökkel együtt – a házelnök terjeszt elő javaslatot az Országgyűlésnek, amelyről a Ház vita nélkül határoz. Az országgyűlési határozat arról nem rendelkezik, hogy mindennek mikor kell megtörténnie.

A bizottságba az MSZP négy, a Fidesz kettő, az SZDSZ és a KDNP pedig egy-egy tagot delegálhat. A testület elnökére a Fidesz tehet javaslatot, az alelnökére pedig a kormánypárt. A bizottság tagja csak olyan országgyűlési képviselő lehet, akinek a törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént.
A vizsgálóbizottság megbízatása a jelentés benyújtásáig, de legfeljebb a megalakulástól számított 90 napig tart.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője július 22-én jelentette be, hogy vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos kormányzati tevékenység feltárására. Az ellenzéki politikus akkor úgy vélekedett, hogy a kormány az eddigi tevékenysége során legalább hét lépésben támogatta a Velencei-tó partjára tervezett beruházást. Ezek közül példaként említette, hogy Veres János előkészítette az új vagyontörvényt, amely lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére. Megjegyezte, tudni lehet azt is, hogy maga Bajnai Gordon javasolta a Fejér megyei közgyűlésnek: változtasson a szóban forgó ingatlan besorolásán, és tegye beépíthetővé a területet.

A Fidesz helyettes szóvivője hozzáfűzte: amit tudni lehet e projektről, az alapján semmi sem indokolja annak nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá történő nyilvánítást.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezetője – a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján – október 1-jén közölte, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

A Pénzügyminisztérium október 9-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Oszkó Péter tárcavezető a sukorói telekcsere ügyében az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte, továbbá létrejött a játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós szerződés.

A beruházás ügyében több sajtótájékoztatót is tartó Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója október 20-án adta át Sukoróval kapcsolatos bizonyítékait a Központi Nyomozó Főügyészségnek. Budai Gyula szerint az ügyészségnek átadott iratok két ember felelősségét alapozzák meg a kaszinóberuházás telekcsere-szerződésével kapcsolatban: a szerződést aláíró Tátrai Miklósét, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatójáét és az előterjesztő Benedek Fülöpét, aki a vagyonkezelő vezérigazgató-helyettese.

A King’s City elnevezésű beruházásra egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport készül, amely 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.