A kereskedelemről szóló törvény módosítását kéri Kaposvár fideszes polgármestere a város kormánypárti országgyűlési képviselőitől, hogy az önkormányzatok megtilthassák a “gagyi cikkek” árusítását a kiemelt övezetekben.

“Lamperth Mónika és Kolber István kezdeményezze a kereskedelemről szóló törvény módosítását, hogy az önkormányzatok megvédhessék értékeiket a gagyi cikkek térhódításától!” – írta szerdai közleményében Szita Károly. A politikus azzal indokolta kérését, hogy több olyan üzlet nyílik a közeljövőben Kaposváron, amely a megyeszékhely belvárosához, főteréhez nem méltó árucikkeket forgalmazna.

A települési önkormányzatoknak semmiféle lehetőségük nincs arra, hogy ezeket a tevékenységeket betiltsák, korlátozzák, mert a kormány egy hónappal ezelőtt megváltoztatta a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló rendeletet – mutatott rá Szita Károly. Hozzátette: a módosítás értelmében október elsejétől egy vállalkozás az önkormányzat által kiadott működési engedély nélkül is megkezdheti az árusítást, elég csupán bejelentést tennie.

A módosítás előtt a kereskedő kizárólag jogerős határozattal kiadott működési engedély birtokában kezdhette meg, illetve folytathatta tevékenységét – olvasható a közleményben.

Szita Károly azt követően fordult a város MSZP-s országgyűlési képviselőihez, hogy a megyei napilap szerdán azt írta: a város főtere egyik eredi állapotában felújított épületének földszintjén egy kínai termékeket árusító üzlet nyílik. Az épület emeletén luxuslakásokat alakítottak ki, amelyek négyzetméterét átlag 360 ezer forintért kínálják.