Magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak – ismertette a parlamenthez benyújtandó kormánydöntést Oszkó Péter pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A változtatást az indokolja, hogy a járadékszolgáltatást kiszámítható és előre tervezhető módon, megfelelő stabilitással biztosítsa, ugyanakkor az intézményrendszert biztosabbá és ellenőrizhetőbbé tegye – indokolta a törvény-tervezetet a pénzügyminiszter.

Az intézményrendszer átalakítását az elmúlt 10 év tapasztalatai alapján az teszi szükségessé, hogy a szövetkezeti-önkormányzati formában működő pénztárrendszerben a tagok, a befizetők a tulajdonosok. S ennek következménye, hogy ha a pénztár rosszul dolgozik, a menedzsment rossz döntéseket hoz, akkor ennek következményeit a tulajdonos-tagok szenvedik el, noha a működésbe lényegi beleszólásuk nincs, miközben a közgyűléseken igen alacsony a tagi részvétel – magyarázta Oszkó Péter.

A beolvadással, illetve a meglévő pénztárakból való átlépéssel létrejövő, társasági formában működő magánnyugdíj-biztosítók megőrzik a tagok számára biztosított garanciákat, pénzügyi feltételeket, a felhalmozott megtakarítások érintetlenek maradnak – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. A jelenlegi pénztárak 2013-tól teljes egészében már az új formában működnek, s kockázatokat, az esetleges anyagi terheket ezt követően már nem a tagok, hanem, a tőkeerős tulajdonosok viselik.

A magánnyugdíj-biztosítóknak minimum 100 millió forint tőkefedezettel kell rendelkezniük, így feltehetően a kisebb taglétszámú magánnyugdíj-biztosítók is a piacon maradnak – mondta Oszkó Péter. Az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak továbbra is megmaradnak a jelenlegi formájukban.

A pénzügyminiszter ismertette az új intézmények járadékszolgáltatási tevékenységét is. Eszerint a biztosított választhat, hogy inflációhoz kötött (infláció indexált) vagy garantált összegű járadékszolgáltatás mellett dönt. Az előbbi esetben a nyugdíj az infláció arányában emelkedik, az utóbbi esetben a tőke hozamától függ, ami lehet infláció alatti, vagy inflációt meghaladó.

A törvénytervezet szerint a járadék nem örökölhető, de két életre is igényelhető, azaz hozzátartozó is bevonható a folyamatba.

A törvény-tervezetet a kormány október 30-án nyújtja be a parlamentnek.