Kézhez kapta vádlotti idézését Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, aki november 16-án áll bíróság elé a Kecskeméti Városi Bíróságon – értesült a Magyar Nemzet.

A lap csütörtöki számában emlékeztetett: Kolompár Orbán ellen három különböző gazdasági bűncselekmény miatt indult eljárás, valamennyi vádemeléssel zárult, majd a három ügyet egyesítették.

Az OCÖ elnökét egyfelől jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják, amiért az általa vezetett Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezeten keresztül mintegy tízmillió forintnyi munkahelyteremtésre felvett támogatást használt fel jogosulatlanul, illetve igazolt fiktív számlákkal. A második ügyben az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével gyanúsítják, amelyben a kárérték több, mint 145 millió forint.

A harmadik bűnügyben jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás és számvitel rendjének megsértése a vád, amely szerint Kolompár Orbán 2004 őszén többször utasította az általa vezetett OCÖ pénztárát, hogy három alkalommal összesen több mint ötmillió forintot fizessenek ki neki, majd azokat utólag számolják el. Az összegeket utólag nem fizette vissza – írja a lap.