Jogilag értékelhetetlen, hogy egy önkormányzati határozat bizonyos személyeket nemkívánatossá nyilvánít – mondta az alkotmányjogász csütörtökön annak kapcsán, hogy a Heves megyei Ivád község képviselő-testülete persona non grata-vá nyilvánított 26 olyan politikust, aki 2002 óta kormánytag volt, tovább a választókerület szocialista országgyűlési képviselőjét.

Ezzel kapcsolatban Lövétei István alkotmányjogász elmondta: az ilyen tartalmú önkormányzati határozatnak “nincs jogi relevanciája”, hiszen erre nem terjedhet ki az önkormányzat hatásköre. Magyarországon a rendszerváltás óta egyébként sem tilthat ki senkit egyetlen településről egyetlen állami szerv sem.

Természetesen véleménynyilvánítási joga mindenkinek van, testületek különféle nyilatkozatokban is deklarálhatják, hogy kit nem szeretnek, illetve kinek a jelenléte nemkívánatos a számukra, de a nemkívánatosság kinyilvánításának a jog eszközeivel nem lehet érvényt szerezni, és a nyilatkozat figyelembe vétele, megsértése nem is szankcionálható – mondta a szakember.

Ivády Gábor, a település polgármestere elmondta, hogy elvi nyilatkozatról van szó, melynek nincs jogi következménye, és annak megsértése sem jár büntetéssel.

Szeptember 9-én Balassagyarmat polgármestere és alpolgármestere nyílt levélben jelentette be, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök nemkívánatos a városban. A nógrádi városvezetők a kitiltást többek között azzal indokolták, hogy Sólyom László köztársasági elnököt sem engedték be Szlovákiába augusztus 21-én, továbbá hivatkoztak a nyelvtörvényre, és Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság általi megszállására.

Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester akkori nyílt levele szerint Balassagyarmat önkormányzata durva provokációnak és a Civitas Fortissima iránti tiszteletlenségnek fogja tekinteni, ha Robert Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe a magyar szlovák-kormányfői találkozóra.