Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke szerint az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésének legkorábbi dátuma 2011. január elseje lehet.

Az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke pénteken egy szombathelyi igazságügyi fórumon elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Ptk. rendelkezései jövő májustól hatályba léphessenek.

A fórumon, amelyen a főbíró a legfőbb ügyésszel és az ügyvédi kamara elnökével együtt vett részt, Baka András hangsúlyozta: a törvénytervezetet szerinte még legalább fél évig, háromnegyed évig csiszolgatni kellene, a szakma által javasolt kiigazításokat be kellene építeni ahhoz, hogy hosszú távon is jól működő magánjogi kódex szülessen.

Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint a lakosság sem ismerhette meg eléggé az Ptk. módosításait, és noha az ügyészség észrevételeinek nagy részét beépítették a törvénybe, maga is a bevezetés elhalasztását tartaná jónak.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint a legnagyobb terhet az ügyvédségre rója az új törvényi szabályozás túl gyors bevezetése, szavai szerint az ügyvédeknek már a törvény kinyomtatásának másnapján tanácsot kellene tudni adniuk az ügyfeleknek arról, hogy egy szerződés megkötésekor melyik számukra az előnyösebb, kössenek meg egy szerződést még a régi törvény hatálya alatt, vagy várják meg az új törvény hatályba léptetését.

Az igazságügyi fórumon, amelyet a Magyar Jogászegylet Vas megyei szervezetének kezdeményezésére rendeztek a XVI. Vasi Jogásznap keretében, a régió bírái, ügyészei, ügyvédei és jogászai vettek részt, több mint száznyolcvanan.

Baka András elmondta: nem ért egyet azzal a kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az Országgyűlés törvényben határozza meg a bírák által követendő etikai szabályokat, szavai szerint ez nem az Országgyűlés, hanem a bírói kar feladata.

Kovács Tamás egy kérdés kapcsán kifejtette: az úgynevezett társasházi törvény, amely január elsejétől lép életbe, az ügyészségi felügyelet előírásával újabb súlyos terhet ró az ügyészi szervezetre, ezért ismételten a törvény bevezetési határidejének elhalasztását fogja kérni. Szavai szerint ahhoz, hogy a feladatokat el lehessen látni, 52 új ügyészi álláshely kialakítására lesz szükség.