Az internet-hozzáférést csak szükség esetén, arányos mértékben, tisztességes és pártatlan eljárás, valamint a felhasználó meghallgatása után lehet korlátozni – ebben állapodtak meg szerda este a Tanács és az Európai Parlament képviselői.

A Tanács és az EP delegációja májusban már egyetértett abban, hogy az internet kiemelkedő fontosságú az alapvető jogok gyakorlásához. Az elektronikus kommunikációról szóló keretirányelvről szóló szerdai egyeztetőbizottsági ülésen az EP-képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy megfelelő eljárási szabályokkal biztosítsák az internethez való hozzáférést, összhangban az emberi jogok és alapvető szabadságjogok európai konvenciójával.

A megállapodás szerint az internet-hozzáférés korlátozása csak akkor lehetséges, ha ez „megfelelő, arányos és szükséges egy demokratikus társadalomban”. Egy ilyen intézkedés során „tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét és a magánszférához fűződő jogot”, és biztosítani kell az „előzetes, tisztességes és pártatlan eljárást”.

Megfigyelők szerint azonban ezzel a megfogalmazással az EP némileg puhított korábbi álláspontján, amely szerint csak bíróság dönthet az internet letiltásáról. Ez, a Parlament által korábban kétszer is megszavazott módosítás (amely most végül kimaradt a szövegből) lényegében a francia Hadopi-, vagy ismertebb nevén „három csapás” törvénnyel szemben foglalt állást (a Hadopi az illetékes francia kormányhivatal rövidítése).

A francia parlament még májusban adta áldását a jogszabályra, amely szerint a jogvédett tartalmakat illegálisan letöltők figyelmeztetésben részesülnek, és ha kétszer visszaesnek, akkor felfüggesztik internet-hozzáférésüket, sőt, akár börtönbe is juthatnak. Nagy-Britannia a múlt héten jelentette be, hogy hasonló törvény bevezetését fontolgatja, és Hollandiában a parlament is erre biztatja a kormányt.

Mindenesetre a szerda este elfogadott tervezet már nem beszél bírói engedélyről, helyette a tisztességes és pártatlan eljárás lefolytatásának szükségességét hangsúlyozza. Megfigyelők azonban attól tartanak, hogy a most elfogadott szöveget egy esetleges per során így mindenki kedve szerint csűri-csavarhatja majd.

A kompromisszumos szöveget az EP delegációja egyhangúlag elfogadta. Ezt a változatot még a teljes EP-nek és a Tanácsnak is meg kell szavaznia. Az Európai Parlament a tervek szerint a november 23-26-i ülésen szavaz harmadik olvasatban a most egyeztetett szövegről.

A Zöldek egyértelmű győzelemnek nevezték a végeredményt: Caroline Lucas (brit) szerint az üzenet világos, az internethez való hozzáférés alapvető jog, és ha egy felhasználót a szerzői jogok megsértésével (például illegális letöltéssel) vádolnak, akkor biztosítani kell számára a megfelelő eljárást.