Véglegesen mentesül a jövedéki adó megfizetése alól, aki NATO kantinnak, étteremnek szállít jövedéki terméket – egyebek mellett ezt is tartalmazza a jövedéki adóról és az ilyen termékek forgalmazásáról szóló törvény módosítása.

A honatyák hétfőn 204 igen, 148 nem szavazattal és 9 tartózkodással fogadták el a törvényjavaslatot.

A törvény módosítását alapvetően az Európai Parlament és Tanács határozata alapján létrehozandó Jövedéki Árumozgási és Ellenőrző Rendszer (EMCS) indokolja. Ennek az a célja, hogy mind az unió területén, mind pedig az egyes országokon belül – adófelfüggesztéssel végzett – jövedékitermék-szállítást napra készen lehessen elektronikusan nyomon követni. Ezzel a visszaélések aránya is csökkenthető.

Az adófelfüggesztés tipikus módja az, amikor adóraktárba szállítanak jövedéki terméket, illetve ott tárolják azt. Az adót csak akkor kell megfizetni, amikor az kikerül a raktárból.

Vannak olyan esetek, amikor a jövedéki termék után még felhasználáskor sem kell adót fizetni. Ilyen például az, amikor az ásványolajból villamos energiát állítanak elő. A módosítás adómentessé teszi az olajfinomító hulladékából előállított jövedéki terméket is, ha elégetve, abból villanyáramot állítanak elő.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy a NATO éttermeknek, kantinoknak is adófelfüggesztéssel lehessen jövedéki terméket – alkoholos italt – szállítani. Ilyenkor a szállítást a NATO-egység igazolja a vámhatóságnak, amely a szállítót mentesíti az adó megfizetése alól. Ugyanez a szabály vonatkozik a NATO által elhasznált üzemanyagra is.

A javaslat szabályozza azt is, hogy kinek és hol kell megfizetnie az adót, ha egy csomagküldő cég, az unión belül szállít – megrendelésre – jövedéki terméket. Ilyenkor a címzett országban adóügyi képviselőt kell tartania, ő teszi le a jövedéki biztosítékot is.

Jelenleg alkoholtermék 2 litert meghaladó kiszerelésben csak vámhatósági engedéllyel forgalmazható. A javaslat engedély helyett bejelentést ír elő. Ugyanez vonatkozik a 2 liter feletti kiszerelésű gyümölcsborokra is, viszont a szőlőbornál a 25 litert meghaladó kiszerelés a bejelentés-köteles. A termelői borkimérés bejelentés nélkül értékesíthet helyben fogyasztásra vagy elvitelre legfeljebb 10 literes kiszerelésben szőlőbort.

Alkoholterméket csak olyan mozgóboltban lehet árusítani, amely zárt légtérrel rendelkezik, úgy, hogy szilárd térelemek alkotják a falait. Feltétel még, hogy a járműnek rendszámmal is kell rendelkeznie.

Az új szabályok többsége december utolsó, illetve január első napján lép hatályba.