Tovább javult a közlekedésbiztonság, a tavalyi év első tíz hónapjához képest idén is csökkent a halálos, illetve súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma. A rendőrség kedden értékelte az október elején indított táblavadász-akció eredményeit is.

1992-ben 2100-an haltak meg közlekedési balesetben Magyarországon, tavaly pedig 996-an, vagyis tíz év alatt 50 százalékkal csökkent az áldozatok száma. 2008 és 2009 első tíz hónapját összehasonlítva pedig elmondható, hogy a halálos áldozatok száma 816-ról 695-re csökkent. Az áldozatok száma 2001 első tíz hónapjában még 1007 volt; azaz valamivel több, mint 30 százalékos a csökkenés azóta.

Az eredmény elérésében nagy szerepe volt az objektív felelősség bevezetésének, valamint annak, hogy megemelkedett a helyszíni bírság összege, bevezették az ittas vezetőkkel szembeni zéró toleranciát, és szigorodott a járművezetői előéleti pontrendszer – mondta el Samu István vezérőrnagy, az ORFK rendészeti főigazgatója. 2008 májusa óta – amióta a rendőrség élesben alkalmazza a jogszabályt – 2009. november 8-áig 607 ezer közigazgatási ügyet kezdeményezett a rendőrség a járműtulajdonos objektív felelőssége körében, vagyis átlagosan havonta 33 ezret. Az összes jogsértés 88 százaléka sebességtúllépés volt, összesen 534 ezer ilyen határozatot hoztak már. A megállási, várakozási tilalommal kapcsolatos jogsértések száma 6 ezer volt, a kötelező haladási iránnyal és behajtási tilalommal kapcsolatos pedig 6 ezer.

A főigazgató szerint a közlekedésbiztonság további javulásáért növelni kell a sebességmérő és a szabálysértéseket dokumentáló eszközök számát. Ennek érdekében november 30-ig 50 új mobil sebességmérő eszközt állítanak rendszerbe, 2010 márciusáig a gyorsforgalmi utakon 31 fix sebességmérő helyet állítanak fel, az országos közutakon pedig további 200 fix sebességmérőt helyeznek el. Az egyéb szabálysértések dokumentálására 300 PDA-t állítanak rendszerbe 2010 őszéig.

Több mint félezer értékelhető bejelentés a táblavadász-akcióban

Összesen 563 értékelhető bejelentés érkezett a rendőrséghez a táblavadász-akció keretében; többségüket önkormányzati utakon találták az állampolgárok – mondta el Oberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. Az egy hónapos akciót október elején hirdette meg a rendőrség, várták az észrevételeket a rossz helyen lévő, indokolatlan, megtévesztő vagy kint felejtett táblákról. A rendőrség a listát továbbítja a közutak kezelőjének.

A bejelentők többek között sebességkorlátozó jelzőtáblák hiányára, egymásnak ellentmondó táblákra, kopott jelzőtáblákra, kint felejtett táblákra hívták fel a figyelmet. Gyakran kifogásolták a tábla láthatóságát – volt olyan tábla, amit a fölé kihelyezett virág lecsüngő levelei takartak el -, de találtak megtévesztő vagy logikátlanul kihelyezett táblát is. Olyan táblát is bejelentettek, ami nem is szerepel a KRESZ-ben.