A pénzügyminiszterek politikai megállapodásra jutottak a dohánytermékek minimálisan kötelező jövedéki adójának emeléséről. Magyarország 2018-ig átmeneti haladékot kap.

A pénzügyminiszterek keddi tanácsülésén politikai megállapodás született a dohánytermékek minimálisan kötelező jövedéki adójának emeléséről. Eszerint a cigaretta jövedéki adója 2014. január 1-jétől a jelenlegi 64 euró/ezer szálról 90 euróra fog emelkedni. A teljes jövedéki adónak pedig el kell érnie a súlyozott kiskereskedelmi ár 60 százalékát, a jelenlegi 57 százalékkal szemben. Nyolc állam – Magyarország, Bulgária, Görögország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – átmeneti haladékot kapott, így a kötelező szintet csak 2018. január 1-jére kell elérniük.

A megállapodás szerint azok a tagállamok, amelyek nem alkalmaznak átmeneti időszakot, 300 cigarettában szabhatják meg az átmeneti mentességet kapó tagállamokból beutazók számára az adómentesen behozható mennyiséget. Az átmeneti időszakot alkalmazó országok közül pedig az, amelyik eléri a 77 euró/ezer szál mértéket, szintén alkalmazhat mennyiségi korlátozást, az ezt el nem érő tagállamokkal szemben.

A finomra vágott dohány esetén a megállapodás szerint a tagállamoknak 2011. január 1-jétől vagy a súlyozott kiskereskedelmi ár 40 százalékát elérő (jelenleg 36%), vagy 40 euró/kg (jelenleg 32 euró) jövedéki adót kell alkalmazniuk. Ennek – évente növekvő mértékben – 2020-ig el kell érnie az 50 százalékot, illetve a 60 euró/kg-t.

A jogi formába öntött megállapodást hivatalosan a Tanács valamelyik következő ülésén fogják – további viták nélkül – elfogadni. A mostani tervezet legfőbb célja egyébként, hogy „frissítse” a dohánytermékek minimálisan kötelező jövedéki adójának szerkezetéről és mértékéről szóló uniós szabályokat. Fontos célkitűzés még az is, hogy a finomra vágott dohányra kivetett minimális jövedéki adó mértékét fokozatosan összhangba hozzák a cigarettáéval. Kovács László adóügyi biztos aláhúzta: a jövedéki adó emelése nem csak az adóbevétel növelése szempontjából fontos, hanem azért is, mert elősegíti a dohányzás visszafogását, a dohányzás okozta egészségkárosodás és halálesetek számának csökkenését.