Széles körű egyeztetést kezdeményezett szerdán az Európai Bizottság a Lisszaboni Szerződés keretében várhatóan jövőre bevezetésre kerülő új, demokratikus intézmény, a polgári kezdeményezés gyakorlati részleteiről. Az új intézmény lehetővé teszi, hogy amennyiben egymillió állampolgár szükségesnek ítéli, felkérjék a Bizottságot, hogy egy adott területen jogszabályt kezdeményezzen

„A polgárok részvétele a döntéshozatalban a demokrácia alapvető eszköze” – közölte Margot Wallström, az Európai Bizottság intézményi kapcsolatokért és kommunikációs stratégiáért felelős alelnöke. „A Lisszaboni Szerződés eszközt ad az embereknek arra, hogy közvetlenül is kifejezzék akaratukat és befolyásolják az uniós politikaalkotást.”

A szerdán közzétett zöld könyv gyakorlati kérdéseket fogalmaz meg a kezdeményezés megvalósításával kapcsolatban. Ilyen kérdések például, hogy hány tagország polgárainak aláírása legyen szükséges, hogyan ellenőrizhető az aláírások valódisága, milyen legyen a petíció formája, a határidők stb. – csupa olyan részlet, amely várhatóan élénk vitát fog kiváltani a következő két és fél hónapban.

A kezdeményezéshez szükséges minimális tagállami létszám például azért kényes kérdés, mivel az országok lakossága széles skálán mozog a néhány százezertől (Málta) a több mint 80 millió főig (Németország). Így tehát a kis lélekszámú országoknak várhatóan nagyobb erőfeszítést kell tenniük azért, hogy megfeleljenek mind az összlétszám, mind pedig a tagállami diverzifikáció feltételeinek. Ráadásul az egyes országokban más és más a szavazási korhatár, és különbözőek az aláírást hitelesítő rendszerek.

A Bizottság azt szeretné, ha a tagállamok legalább egyharmada, tehát kilenc ország támogatna egy kezdeményezést (a Bizottság szerint az egynegyed túl gyenge, a 14 tagállamot jelentő fél pedig túl erős elvárás lenne). Maga a Lisszaboni Szerződés csak annyit mond, hogy a 27 tagállam „jelentős” részének kell támogatnia egy polgári kezdeményezést.

Az egymillió szavazat összegyűjtésére egy évet javasol a Bizottság, mivel úgy véli, hogy ez elegendő idő lenne ahhoz, hogy a nyelvi különbségek ellenére valamennyi tagállamba eljusson egy-egy új kezdeményezés híre és részletei.

Az Európai Parlament liberális és demokrata frakciója szerdán támogatásáról biztosította a Bizottság kezdeményezését. A képviselői csoport közleményben kijelentette: a zöld könyv komoly előrelépés jelent a részvételi demokrácia meghonosítása felé Európában. „A Bizottság a megfelelő kérdéseket teszi fel az uniós polgároknak arról, hogy hogyan lehet ismertté tenni, működtetni és hatékonyan használni az új demokratikus intézményt” – nyilatkozta közleményben Andrew Duff, aki a képviselőcsoport koordinátoraként vesz részt az EP alkotmányügyi bizottságában

A válaszadás határideje 2010. január vége. A határidőt követően az Európai Bizottság javaslatot fog benyújtani az Európai Parlamentnek és a Miniszterek Tanácsának egy rendelet elfogadására.