Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat egy új, könnyebbé tett adminisztrációval létesíthető munkaviszony szabályainak meghatározására irányul – mondta Simon Gábor szociális államtitkár a törvényjavaslat általános vitájának kezdetén szerdán a Parlamentben.

Közölte: a javaslat egyebek között a munkáltatók adminisztrációs terheinek csökkentését célozza, a papíralapú adminisztrációnak a gyorsabb és naprakész ellenőrzést lehetővé tevő elektronikus bejelentési kötelezettséggel való felváltásával.

Simon Gábor hozzátette: az új rendszer tehermentesíti a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet.

Mint mondta, a jövőben négy esetben lehetne egyszerűsített adminisztrációval foglalkoztatni: a valódi alkalmi munka, az idénymunka, a magánszemély háztartásában végzett munka, és a közhasznú szervezetek által létesített munkaviszony esetében.

A jövőben a munkavállalók az adott évben több munkáltatónál is létesíthetnek időkorlát nélkül, egyszerűsített foglalkoztatási keretbe tartozó munkaviszonyt – jelentette ki az államtitkár.

Közölte: a mezőgazdasági termelés sajátosságai miatt a növénytermesztési idénymunkánál az általánostól eltérő, egyszerűbb és rugalmasabb szabályozásra van szükség.

A növénytermesztési munkánál a munkaszerződés írásba foglalása akkor kötelező, ha a munkavállaló azt kéri, vagy ha a harminc napot meghaladja az alkalmazás időtartama – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta azt is: az Országos Érdekegyeztető Tanács megtárgyalta a javaslat egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló szabályait, a munkáltatói oldal támogatta azokat, míg a munkavállalói oldal tudomásul vette.

Kapcsolódó cikk:

Alkalom szüli a munkát – avagy az alkalmi munkavállalói könyv végnapjai