Évente 1,2 millió kiskorú lesz gyermekkereskedelem áldozatává – áll az UNICEF (az ENSZ gyermekalapja) a világ gyermekeinek helyzetéről szóló értékelésében, amelyet az ENSZ nemzetközi gyermekjogi egyezménye elfogadásának 20. évfordulóján hoztak nyilvánosságra pénteken.

A világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete elfogadhatatlannak nevezte, hogy évente 22 millió újszülött nem kapja meg a minimálisan szükséges védőoltásokat sem, minden évben 4 millió gyermek hal meg életének első hónapjában, 2 millió 15 éven aluli gyermek HIV-fertőzött, 15 millió gyermek pedig az AIDS következtében veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét.

Nagyságrendi eltérések vannak a fejlett és a legszegényebb országok között az életesélyek terén, ha például az orvosi ellátást, a várható élettartamot vagy az iskolába járás lehetőségét vizsgálják; jelenleg is 150 millió 14 éven aluli gyermeket kényszerítenek illegális munkára – közölték.

Mint írták, sok tekintetben viszont javult a gyermekek és az emberiség helyzete: 1990 és 2008 között 28 százalékkal, 12,5 millióról 8,8 millióra csökkent az 5 éven aluliak halandósága, 1990 és 2006 között 1,6 milliárd ember jutott a korábbinál egészségesebb ivóvízhez, és a védőoltásoknak köszönhetően 2000 óta 74 százalékkal csökkent a kanyaró miatti halálozás aránya.

Ma már az általános iskolás korú gyerekek 84 százaléka jár iskolába a világon, jelentősen javult ezen belül a lányok aránya, fontos lépések történtek a gyermekek kényszerbesorozásának, prostitúcióra vagy szolgaságba kényszerítésének megakadályozására, és néhány országban csökken a nemiszervük megcsonkítását elszenvedő lányok száma is – tették hozzá.

Az UNICEF közlése szerint Jacques Barrot, az Európai Bizottság alelnöke a gyermekekre leselkedő egyik legújabb veszélyként hívta fel a figyelmet az internetes zaklatásra, zsarolásra, manipulációra.

Az ENSZ gyermekjogi egyezményének 20. évfordulója alkalmából a World Photography Organisation, a Sony és a UNICEF két online akciót indít útjára. Ezek keretében arra kérik a fiatalokat és a felnőtteket, hogy egy-egy fotó és a hozzá tartozó “fogadalom” feltöltésével támogassák a gyermekek jogainak tiszteletben tartását. A képnek és a “fogadalomnak” a következő alapvető jogok egyikére kell vonatkoznia: élethez, oktatáshoz, egészséghez való jog, védelem az erőszaktól, a kizsákmányolástól, illetve a véleménynyilvánításra vonatkozó jog.

Az UNICEF által felkért néhány közismert személyiség már kifejezte az ügy iránti elkötelezettségét saját készítésű fényképpel és fogadalommal. Az érdeklődők megismerhetik – mások mellett – Ewan McGregor skót színész, Reza iráni fotóművész és emberjogi aktivista, valamint David Beckham angol labdarúgó fogadalmát.

A pályázatra beküldött képek online kiállítássá állnak majd össze a World Photography Awards honlapján, néhányat pedig kiállítanak a szervezet 2010. évi díjkiosztó ünnepségén, Cannes-ban. A beküldött munkák alapján kiválasztott hat fiatal 2010-ben világhírű fotósok közreműködésével létrejövő fotós műhelymunkában vehet részt Etiópiában.