Az SZDSZ is csatlakozik Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének az emberi méltóság védelme érdekében közzétett felhívásához, a kezdeményezést így valamennyi parlamenti párt támogatja.

Retkes Attila, a párt elnöke és Kóka János frakcióvezető is levélben jelezte csütörtökön Lomnici Zoltánnak, hogy csatlakoznak a felhíváshoz.

Miután nyilvánosságra került, hogy a Fidesz, az MSZP, a KDNP és az MDF után az SZDSZ is csatlakozik a kezdeményezéshez, Lomnici Zoltán csütörtök délután azt nyilatkozta: komoly igény van az összefogásra az emberi jogok védelmében. Hozzátette: ezt bizonyítja, hogy 48 óra telt el a felhívása közzétételétől és már a történelmi egyházak, valamint a parlamenti pártok is elkötelezték magukat az emberi méltóság védelme és a történelmi sérelmek kölcsönös tisztelete mellett.

Arra a kérdésre, hogy minek tulajdonítja azt, hogy valamennyi párt rövid időn belül támogatásáról biztosította, azt mondta: kompromisszumos szövegről van szó, amelyben nincs kettős mérce, minden sérelmet elítél, legyen az akár ’56-os sérelem, antiszemitizmus, rasszizmus, keresztényellenesség vagy magyargyűlölet.

A Legfelsőbb Bíróság volt elnöke kitért rá, hogy a média támogatását is fontosnak tartja, a Duna Televízió elnöke szerdán, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke pedig csütörtökön írta alá a kezdeményezést.

Lomnici Zoltán szerint további tárgyalások vannak folyamatban országos napilapok mellett kereskedelmi médiumokkal is. Hangsúlyozta: azért tartja fontosnak a sajtó támogatását, mert az a történelmi egyházak és a politika mellett a média a legerőteljesebb közvéleményformáló eszköz.

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke kedden tette közzé azt a dokumentumot, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a társadalomban összefogásra van szükség a kirekesztő, az emberi méltóságot sértő szövegek megjelenésével szemben. Ide tartozik például minden rasszista kijelentés, amely sérti a zsidó, a roma emberek méltóságát vagy a keresztények hitbeli meggyőződését – közölte.

A nyilatkozatban többek között az áll: “a felhíváshoz csatlakozó személyek az általuk képviselt szervezetek nevében is elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt”.