Automatikus ellenőrző rendszer kerül bevezetésre Japánban a nagyobb mobilszolgáltatók és zeneipari szervezetek együttműködésével. A projekt célja, hogy a mobiltelefonon keresztül történő illegális letöltések arányát visszaszorítsák – írja a Billboard.biz.

A rendszert a szeptemberben megalakult Council for Countermeasures Against Mobile Music Piracy dolgozta ki. A szervezet tagjai között a négy nagyobb japán mobilszolgáltató, valamint a zeneipari jogvédő szervezet, a Recording Industry Association of Japan (RIAJ) és a szerzőket és kiadókat képviselő Japanese Society for Rights of Authors, Composers and Publishers (JASRAC) szerepel.

Az újonnan kifejlesztett szoftveren alapuló ellenőrző rendszer automatikusan, manuális beavatkozás nélkül monitorozza a kifejezetten mobilletöltésekre specializálódott webhelyeket. Mivel jelenleg a folyamathoz humán erőforrás is szükséges, várható, hogy az illegálisan elérhető fájlok azonosítása látványosan gyorsabb és hatékonyabb lesz. Amennyiben a rendszer jogsértő zenei fájlokra bukkan, a zeneipari jogvédő szervezetek kérni fogják ezek eltávolítását. Ha az érintett webhely ennek nem tesz eleget, akkor bírósági eljárással kénytelen szembenézni.

A mobiltelefonon keresztül történő illegális letöltés Japánban igen komoly probléma. A RIAJ becslése szerint a tavalyi évben mintegy 400 millió dalt töltöttek le illegálisan a japán fogyasztók, mintegy 70 millióval többet, mint amennyit a legális mobilszolgáltatókon keresztül értek el.

A most elindításra kerülő rendszer mellett a Council for Countermeasures Against Mobile Music Piracy tagjai a mobiltelefonokba beépített, a jogsértő letöltést akadályozó eszközök kifejlesztését is tervezik.