Az ítéleteknek, a bíróság belső működésének és a bírói kinevezések folyamatának nyilvánossá tétele nemcsak a közvélemény, hanem a szakma szemében is növelné a magyar igazságszolgáltatás iránti bizalmat – mondta Hack Péter alkotmányjogász kedden a Transparency International Magyarország konferenciáján Debrecenben.

Kiemelte: az 1998-as átfogó igazságszolgáltatási reformmal tettek lépéseket ebbe az irányba. Kikerült például a kormány hatásköréből a bírói kinevezések joga, így ma már nem vetülhet erre a területre a politikai befolyásolás gyanúja.

Ennek ellenére évtizedes távlatban lehet elérni azt, hogy a közvélemény valóban bizalommal forduljon az igazságszolgáltatáshoz – tette hozzá.

Az 1998-as reform fő célja az volt, hogy a bíróságok tekintélye, hatékonysága, átláthatósága növekedjen. E célok közül volt, ami megvalósult, volt, amitől viszont távolabb kerültünk – mondta. Előbbiek között említette a politikai függetlenség mellett a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést, ami szerinte az ítélőtáblák felállításának köszönhető.

Súlyos problémának nevezte, hogy a bírói kinevezéseknek ma nincsenek egységes, normatív feltételei, ezért az a hiedelem él, hogy a kinevezések személyes kapcsolatokon és nem tisztán szakmai szempontokon múlhatnak.

“A bíróság által elkövetett hibákkal őszintén szembe kell nézni, azokat nyilvánosan kell kezelni, hiszen a bezárkózottság csak bizalmatlanságot szül, ahogyan az a móri ügy kapcsán is látható volt” – fejtette ki Hack Péter.

A Transparency International hazai képviselete által rendezett szakmai konferencia célja, hogy a szervezet a bírák segítségével hiteles képet kapjon a bíróságok működéséről és véleményeket hallgasson meg az igazságszolgáltatás helyzetéről, továbbá a reformjavaslatok kivitelezhetőségéről.