A kormány azt tervezi, hogy jövőre bérköltség-támogatást nyújt a vállalkozásoknak, így azok bekapcsolódhatnának az Út a munkához programba. Támogatást az a munkaadó kaphatna, aki vállalja, hogy a rát-ra jogosult személyt teljes munkaidőben, munkaviszony keretében foglalkoztatja.

A kormány a vállalkozói szférát is bevonná az Út a munkához programba, ezért bérköltség-támogatást nyújtanának a vállalkozásoknak a foglalkoztatási törvény módosításával – mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter kedden Budapesten, a programot értékelő országos konferencián. Az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezet szerint 2010 januárjától támogatást kaphat az a munkáltató, amely vállalja a rendelkezésre állási támogatásra (rát-ra) jogosult személy teljes munkaidőben és munkaviszony keretében történő foglalkoztatását. A támogatás legfeljebb egy évig nyújtható, összege havonta nem haladhatja meg a támogatás megállapításakor hatályos rát összegét (ez jelenleg 28 500 forint).

A foglalkoztatást ösztönző intézkedések között nagyobb hangsúlyt fektetnek jövőre arra, hogy minél több szociális ellátott kerüljön vissza az elsődleges munkaerőpiacra, és a versenyszférában helyezkedjen el – mondta a miniszter.

A rendszeres szociális segélyben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segítő Út a munkához program 2009 áprilisában indult. A program egyik elvárása és követelménye, hogy azokat, akik 35 év alattiak, és nem végezték el a 8 osztályt, kötelező képzésben kell részesíteni.

Az Út a munkához program 2009-es tapasztalatai egyértelműen visszaigazolják az elképzelés helyességét, amely többek között a közcélú foglalkoztatásban látszik. Az elmúlt három hónapban nőtt a települések közfoglalkoztatottainak száma, így októberben 95 000 embernek volt része közcélú foglalkoztatásban – sorolta Herczog László.

Csaknem 120 milliárd lesz a program támogatása jövőre

A kormány 2010-ben folytatja és kiterjeszti a programot, amelyre az idei 97 milliárd forinthoz képest összesen 117,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amelyből 7,5 milliárd forint európai uniós, a többi költségvetési forrás.

A kormány jövőre azt is tervezi a szociális támogatásban részesülők elsődleges munkaerőpiacra való visszatérésének elősegítése érdekében, hogy közcélú munkavégzést állami vagy önkormányzati többségi tulajdonú gazdasági társaságnál is lehessen szervezni.