A legfelsőbb svájci büntetőjogi törvényszék szerdán elfogadta Roman Polanski 4,5 millió dolláros (800 millió forintos) óvadékkérelmét, a rendező házi őrizetbe való áthelyezéséhez azonban a svájci Igazságügyi Minisztérium jóváhagyása is szükséges.

A büntetőjogi bíróság döntése értelmében Polanskit svájci villájában tartanák őrizet alatt. A rendező abba is beleegyezett, hogy elektronikus követőeszközöket alkalmazzanak megfigyelésénél.

A svájci Igazságügyi Minisztérium azonban bejelentette: Polanskinak börtönben kell maradnia, amíg el nem döntik, fellebbeznek-e a házi őrizetbe vétel ellen a legfelsőbb bíróságnál. Folco Galli minisztériumi szóvivő elmondta: a tárca igyekszik gyorsan meghozni a döntést, melyre a jogszabályok értelmében legfeljebb tíz nap áll rendelkezésére.

A Polanski kérelmének helyt adó törvényszék végzésében úgy fogalmaz: noha továbbra is magas a rendező szökésének kockázata, a felajánlott óvadék elég jelentős ahhoz, hogy ellensúlyozza ezt a kockázatot. A rendező párizsi lakásával fedezett pénzóvadék kedvező elbírálását támogatta az is, hogy a 76 éves rendező nős és két gyermek apja: “Feltételezhető, hogy felelős apaként, különös tekintettel előrehaladott életkorára, nagyobb jelentőséget tulajdonít családja pénzügyi biztonságának, mint egy fiatalabb személy” – fogalmazott a bíróság.

Ez a második alkalom, hogy a kiskorú molesztálása miatt az Egyesült Államokban évtizedek óta körözött rendező kérvényezte házi őrizetbe való áthelyezését. A lengyel és francia állampolgárságú Polanski beadványát első alkalommal a szökés veszélye és a garanciák elégtelensége miatt utasították el.

A svájci hatóságok jelenleg is mérlegelik Polanski kiadatását az Egyesült Államoknak. Mindezt a mostani döntés nem érinti.

Az Egyesült Államok 1977 óta kívánja felelősségre vonni világhírű rendezőt, aki az ellene felhozott vádak szerint alkohollal és kábítószerrel kínált egy akkor 13 éves lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. Polanski 1978-ban megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt bizonyosan börtönbüntetés várt volna rá. Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezménye van Amerikával. Végül a zürichi repülőtéren tartóztatták le szeptember végén; a rendező a zürichi filmfesztiválra utazott Svájcba, hogy életműdíjat vegyen át.