Ma távozik hivatalából Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. A leköszönő elnök utolsó munkanapjára még összehívott egy testületi ülést.

A mai testületi ülésen – amennyiben határozatképes lesz a tanácskozás – foglalkozhatnak a két országos kereskedelmi televízióra kirovandó óriásbüntetésekkel is. Az előterjesztés szerint a délutáni kibeszélőshow-k miatt az RTL Klubra 54 óra elsötétítés, a TV2-re 105 milliós kötbér kiszabását indítványozta az ORTT irodája.

A korábbi adatvédelmi biztos, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet igazgatója október 29-én, egy nappal az országos kereskedelmi rádiós koncessziók odaítélése után mondott le – november 30-i határnappal – a médiahatóság vezetéséről. “Azon a napon, amikor az Ön jelölését követően az Országgyűlés megválasztott az ORTT elnökének, úgy foglaltam össze elnöki programomat, hogy legjobb tudásom szerint azon fogok munkálkodni, hogy minél közelebb vigyem a médiahatóság működését a közpolitikához, miközben távol tartom a pártpolitikától. Tekintettel arra, hogy ennek a programnak a végrehajtása – függetlenül az intézmény munkájában elért egyéb sikerekről – teljes mértékben lehetetlenné vált, 2009. november 30-i határnappal lemondok elnöki megbízatásomról és testületi tagságomról” – írt aaz államfőnek és a miniszterelnöknek. Mint akkor elmondta, azért november végével távozik, mert időt akar biztosítani az utódját jelölő két közjogi méltóságnak, “hogy keressen egy áldozatot erre a munkára”, és le kívánja zárni a folyamatban lévő ügyeket. “Van egy csomó kész programom, ami az elnökséghez kötődik, meg kell írnom a különvéleményeimet az ORTT rossz döntéseihez”, valamint folyik a parlamentben a médiahatóság jövő évi költségvetésének vitája – sorolta.

Elnök hiányában a tagok vezetik – előre meghatározott sorrendben – az üléseket.

Kapcsolódó cikk:

Törvénysértő kibeszélő-show-k – Ellentétek az ORTT-ben – Szalai: Az ORTT több mint fél éve halogatja döntéseit →