Az ENSZ-közgyűlés 2003-as korrupcióellenes megállapodásának megfelelően ma van a korrupcióellenes világnap. A Transparency International (TI) először szervez Magyarországon Átláccó Fesztivált.

Az ENSZ-közgyűlés 2003. október 31-én elfogadott korrupcióellenes megállapodása rendelkezett a korrupcióellenes világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet a jelenség romboló hatására, és hatékonyabb fellépést tegyen lehetővé a visszaszorítása érdekében. A 2003. december 9-én, a mexikói Méridában aláírásra megnyitott konvenció értelmében a korrupció elleni harc már nemcsak a nemzetek ügye, hanem a különböző államok átfogó, nemzetközi együttműködését igényli.

Az egyezmény létrejöttében fontos szerepet játszott a Transparency International nevű, a korrupció visszaszorítására szakosodott független nemzetközi szervezet, amely jelentős szerepet vállal a világnapi emlékezés eseményeinek szervezésében is.

A TI idei, 180 országot értékelő listáját Új-Zéland, Dánia, Szingapúr és Svédország vezeti, a világ két legkorruptabb országa pedig Szomália és Afganisztán. Magyarország az idén egy helyet javítva a 46. helyre került a listán. A TI magyarországi ügyvezetője szerint a hazai korrupció melegágya a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlansága és az ezzel gyakran összefüggő, túlbonyolított közbeszerzési rendszer.

Budapesten a Transparency International először rendezi meg az Átláccó Fesztivált, amelyen a korrupcióról készített 1-2 perces rövidfilmeket mutatják be. Ezen filmek témája a korrupció, az átláthatóság és a becsületesség.

Kapcsolódó cikkek:

Újabb fejlemények a korrupció elleni küzdelemben →

Március 1-jétől indul a közbeszerzési és közérdekvédelmi hivatal →

Törvényjavaslatok a korrupció ellenében – Az EKINT nem támogatja egy új korrupcióellenes intázmény létrehozását →