Szavazási patthelyzet alakult ki a médiahatóság szerdai ülésén, így – elegendő voks híján – nem büntették meg ismét a délutáni kibeszélőshow-k miatt a két országos kereskedelmi televíziót – közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több tagja.

A médiahatóság egy hete ítélte elégtelennek az RTL Klub és a TV2 által – egy-egy súlyosabb döntés után együttesen – vállalt önkorlátozást. A dokumentum szerint “a jövőbeni önszabályozás lehetséges csírájaként üdvözli a két országos kereskedelmi televízió által aláírt etikai kódex létrejöttét” az ORTT, de álláspontja szerint az csak “kis részben tartalmaz olyan egyértelmű elemeket, amelyeket a médiahatóság a jogalkalmazás során figyelembe vehet”, így a dokumentum “nem értékelhető a társszabályozás lehetséges alapjaként”.

Kifogásolják egyebek mellett, hogy a kódex túl általános elveket fogalmaz meg, tág teret ad az értelmezési lehetőség számára, szemléletmódjában pedig az ORTT-határozatokban és -vizsgálatokban felvetett problémákra vetítve szűk metszetben reagál”.

A médiahatóság a nyáron szabott ki 12-12 órás képernyő-elsötétítést a két országos kereskedelmi csatornára a kibeszélőshow-k miatt. A televíziók nem sokkal később bejelentették, hogy önszabályozás keretében igyekeznek kezelni a helyzetet. Az egyik ORTT-tag november végi közleményéből az derült ki: az azóta elkövetett kihágások miatt az RTL Klubra a műsorszolgáltatási jog 54 órás felfüggesztését, a TV2-re pedig 105 millió forint kiszabását javasolta a médiahatóság irodája.

Kapcsolódó cikk:

Törvénysértő kibeszélő-show-k – Ellentétek az ORTT-ben – Szalai: Az ORTT több mint fél éve halogatja döntéseit →