Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a szombathelyi önkormányzati rendeletet, amely 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtotta a falfirkálókat – a taláros testület erről szóló határozata csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A 2005-ös önkormányzati rendelet megsemmisítését a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője kérte, miután törvényességi észrevételét a képviselő-testület nem fogadta el. Az Alkotmánybíróság határozatában az indítványozóval egyetértve megállapította: az önkormányzati rendelet ugyan nyilváníthat jogellenes cselekményt szabálysértéssé, de ez a felhatalmazás nem korlátlan, a rendelkezéseknek összhangban kell állnia a szabálysértési törvénnyel.

A vizsgált rendelet által meghatározott magatartás pedig nemcsak a szabálysértési törvényben meghatározott rongálással egyenértékű, de eltérő összegű büntetési tételt határoz meg.

Minderre tekintettel az Alkotmánybíróság a kizárólag a falfirkák szabálysértéssé nyilvánításáról és szankcionálásáról szóló rendelet egészét megsemmisítette.