A köztársasági elnökhöz fordul az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország azt kérve, hogy a december 14-én, hétfőn elfogadott, a minősített adatok védelméről szóló törvényt az államfő aláírás helyett küldje meg az Alkotmánybírósághoz.

Az EKINT, a TASZ és a TI magyar tagozata szerint a törvény egyes elemei alkotmányellenes módon korlátozzák a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alapjogot, ezért a civilek nyílt levélben kérik Sólyom Lászlót, hogy éljen az Alkotmányban biztosított jogával és kezdeményezze a törvény előzetes normakontrollját.

Az új jogszabály alapján az adatok titkosítása tartalmi korlátok nélküli lehetőséggé válik, amely felett nem biztosított a hatékony bírói kontroll. A büntető törvényköny módosításával a minősített adattal való visszaélés büntetőjogi következményeinek alkalmazását pedig teljesen kiszámíthatatlanná teszi a jogalkotó, így a büntetőjog könnyen alkalmas lehet politikai érdekek szolgálatára.