Új foglalkoztatási támogatási formát vezet be a kormány: mindenki, aki a válság időszakában vált munkanélkülivé és akit képes lenne egy munkáltató foglalkoztatni, az – mintegy ösztönző támogatásként – “magával viheti” segélye és annak járulékai összegét – jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a keddi tájékoztatón.

Mint mondta, ez azt jelenti, hogy a segélye hátralévő idejére ezt az összeget a munkáltató érdekeltségének növelésére, havi elszámolásban utólagosan a Munkaerő-piaci Alap kifizeti. Véleménye szerint ezrek vehetik igénybe ezt a támogatási formát.

Példaként említette, hogy ha valaki a munkanélküli segélye harmadik hónapjában el tud helyezkedni, akkor következő hat hónap járulékát és annak vonzatait magával viheti az új munkahelyére.

Kiss Péter hangsúlyozta, ezt a támogatást munkahelybővítésnél lehet kérni. Tájékoztatása szerint az erre vonatkozó felhívások január 4-én jelennek meg.

Az Út a munkához programról szólva Kiss Péter emlékeztetett arra, jövőre az ideinél több, 110 milliárd forint jut a programra, és a közcélú munkavégzést kiterjesztik az állami és önkormányzati többségű gazdasági társaságokra is.

Jelezte, a közcélú foglalkoztatásra rendelkezésre álló forrásokat bértámogatásra is fel lehet használni. A miniszter magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy ha egy önkormányzatnak végzett időszakos munkával szemben ugyanebből az összegből egy cégnél bértámogatással tartós munkát is kaphatnak az emberek, akkor erre lehetőség van.

Kiss Péter kiemelte: ezek az intézkedések mind azt célozzák, hogy az átmeneti segítség mellett a tartós munkavállalást is még jobban segítsék.