A média tájékoztatása szerint az APEH a Magyar Közlönyben közétett (számla nélkül elszámolható) üzemanyagárak megállapítása során nem vette figyelembe a 2010. január 1-jétől bekövetkezett jövedéki adó emelkedést. Így fordulhatott elő, hogy például a 95-ös benzin árát 300 forintban állapította meg az APEH, holott Magyarországon ennyiért szinte sehol sem lehet tankolni.

Az APEH közleményben reagált a média-híresztelésekre:

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) az állami adóhatóságot arra kötelezi, hogy havonta, a tárgyhónapot megelőző hónap 25. napjáig a Magyar Közlönyben tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyag-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. Az üzemanyagárat három – az előző évben nagy forgalmat lebonyolító – belföldi üzemanyag-forgalmazó cég által alkalmazott, a tárgyhónapot megelőző hónap 1. napján érvényes fogyasztói üzemanyagár számtani átlagának literenként egy forinttal növel összegében, forintra kerekítve kell megállapítani.

Az APEH e törvényi kötelezettségének minden hónapban eleget tett, így a 2010. január 1-jétől alkalmazható, az előzőek szerint kiszámított üzemanyagárakat is megküldte megjelentetés céljából a Magyar Közlönynek és megjelentette a honlapján is. A Hivatalos Értesítő 2009. december 18-ai számában a következő üzemanyagárak jelentek meg:

ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin

Gázolaj

Keverék

LPG-autógáz

300 Ft/liter

283 Ft/liter

327 Ft/liter

174 Ft/liter

Az szja-törvény kiegészítő rendelkezésként tartalmazza, hogy ha a fogyasztói üzemanyagárat törvényben vagy kormányrendeletben előírt szabályok változásának következményeként növelik, az adott hónapra közzétett üzemanyagárat az említett szabályok változásával összefüggő fogyasztói áremelés időpontjától az adott hónap végéig a bejelentett áremelés mértékével növelten lehet alkalmazni. Azaz, nem a közleményben szereplő árat kell megváltoztatni, hanem az alkalmazónak lehet a változás mértékével megegyezően emelni a közleményben szereplő literenkénti üzemanyagárat.

Az APEH közleményben erről is tájékoztatni szokta az érintetteket, eleget téve az adózás rendjéről szóló törvényben szereplő tájékoztatási kötelezettségének, de erre ebben az évben – tekintve, hogy ma van a 2010. év első munkanapja –, még nem volt módja. A közlemény rövidesen megjelenik.

Az üzemanyagárak 2010. január 1-je és 31-e között a jövedéki adó mértékének növekedése miatt a következő összegben számolhatók el:

Megnevezés

ESZ 95 ólmozatlan motorbenzin

Gázolaj

Keverék

LPG-autógáz

APEH által megállapított ár

300 Ft/liter

283 Ft/liter

324 Ft/liter

174 Ft/liter

Jövedéki adó és áfa miatti növekedés

14 Ft/liter

9 Ft/liter

14 Ft/liter

0 Ft/liter

Alkalmazható ár 2010. január 1-je és 31-e között

314 Ft/liter

292 Ft/liter

338 Ft/liter

174 Ft/liter