Nagyot csalódhat mindenki, aki azt hiszi, hogy a meg nem történt ingatlan adásvétele után nem kell visszterhes vagyonátruházási illetéket fizetnie. Ezt ugyanis az APEH mindenkor kiszámlázza. Ha ez mégsem sikerül nekik behajtani, akkor késedelmi kamatot szednek a semmire.

A lakásvásárláskor a visszterhes vagyonátruházási illetékre mindig félre kell tenni. Ennek mértéke 2009. december 31-ig lakásonként 4 millió forintig 2 százalék, a forgalmi érték ezt meghaladó összege után 6 százalék. Meglepő lehet, de az illetékre akkor is félre kell tenni, ha senki nem vett semmit, hiába is áll mellettünk az Illetéktörvény.

Mivel adásvétel esetén a Földhivatalban rögvest széljegyzetként feltüntetik a vásárlójelölt adatait a tulajdoni lapon, így az adóhatóság az 1990. évi XCIII. törvény 3. paragrafusa alapján már a szerződés megkötése napjától számolja a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettséget. Ellenben ha valaki csak leelőlegezi a kiszemelt lakását, de valamilyen ok miatt mégsem tudja kifizetni a teljes vételárat, akkor az hiába számít érvényes adásvételi szerződésnek -, jogilag nem fog érvényes ingatlan-nyilvántartási átvezetésnek számítani. A meghiúsult adásvételről így hiába értesíti a Földhivatal az adóhatóságot, az APEH az illetéktörvény szerint addig nem tehet semmit, míg az adózó nem igazolja a szerződés felbontásának a tényét, s nem kérvényezi az illetékelőleg visszafizetését és/vagy törlését. Ha viszont ezt megtette, akkor sem lehet még hátra dőlni!

A teljes írás elolvasható az ingatlanmagazin.com oldalán →