Megállapodtak a sztrájkot meghirdető szakszervezetek a BKV vezetésével a kollektív szerződésről vasárnap este, így hétfő nulla órától felfüggesztik a munkabeszüntetést – jelentette be Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója a tárgyalásokat kővetően. A nem sztrájkoló 12 érdekképviselet azonban az új ajánlatot nem írja alá.

Az új ajánlat mindkét fél számára elfogadható és előnyös, a BKV tudja tartani az üzleti modellben elfogadott kiadásokat, de megtalálták azokat a “csatornákat”, amelyeken keresztül a szakszervezeteknek meg tudják azt, amit követelnek, de ennek tartalmáról a bértárgyalásokon állapodnak meg – mondta Kocsis István.

A vezérigazgató és Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a sajtó nyilvánossága előtt írta alá a sztrájkmegállapodást, a bizottság pedig hétfő 0 órától felfüggesztette a sztrájkot.

Kocsis István az aláírást követően elmondta: figyelembe vették egymás lehetőségeit, mindkét fél elment addig, amíg elmehetett, és a cég stabilitása is megmarad. Hozzátette: megnyílhat az út a kollektív szerződés aláírására, amennyiben a nem sztrájkoló szakszervezetek is elfogadják az ajánlatot. Bízik abban, hogy hétfőn vagy kedden aláírhatják a kollektív szerződést.

Kifejtette: a megállapodás szerint a kollektív szerződésben kezelik a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de az éves bértárgyalásokon ennek végső értékét minden évben áttekintik. A 45 ezer forint értékű ajándékutalványról is megállapodtak, de a részleteket csak a bértárgyalásokon dolgozzák ki. Vállalták továbbá, hogy havi 6 ezer forintos melegétkeztetési utalványt adnak a dolgozóknak – tette hozzá.

Ezért cserébe a sztrájkoló szakszervezetek elfogadják az Országos Érdekegyeztető Tanács béremelésre vonatkozó ajánlatát, tehát eltekintenek a béremeléstől, a bérek csak a reálértéket fogják követni.

Nemes Gábor, sztrájkbizottság szóvivője az egyeztetések után azt mondta: nem álltak elő plusz követelésekkel, csak azokat a szociális juttatásokat akarták megőrizni, amelyeket korábban a kollektív szerződés biztosított.

Közölte továbbá: a sztrájkmegállapodás aláírását követően a bizottság felfüggesztette a sztrájkot, beszűntetni akkor fogják, ha a BKV összes, 26 szakszervezetével aláírták a 2010-től érvényes kollektív szerződést.

A megállapodás aláírásán jelen volt Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes is. Demszky Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: üdvözli és támogatja a megállapodást. Hozzátette: az elmúlt hat napban Budapest arról tett tanúbizonyságot, hogy szolidáris város. Működőképes maradt a főváros, nem állt le az élet, és a közintézmények is működőképesek maradtak a sztrájk ellenére. A főpolgármester köszönetet mondott azoknak a metró- HÉV- és trolibuszvezetőknek, akik dolgoztak az elmúlt hat napban.

A BKV 26 szakszervezetéből 14 kedd nulla órától sztrájkolt, mert nem tudtak megállapodni a BKV menedzsmentjével a kollektív szerződésről. Bár naponta többször is tárgyaltak – Kocsis István nélkül – az álláspontok berekedtek. Szombat óta a vezérigazgató is részt vett a tárgyalásokon.

A tárgyalások folytatódnak

A nem sztrájkoló 12 érdekképviselet szerint a sztrájkmegállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat. Az új ajánlatot ezért nem írhatják alá – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke.

A nem sztrájkoló érdekképviseletek azt javasolták, hogy a sztrájkmegállapodásban szereplő 6 ezer forintos havi melegétkeztetési utalvány összegét emeljék fel 7 ezer forintra. A VTDSZSZ szerint az is elfogadhatatlan, hogy a szakszervezetek lemondtak a 2010-es bérfejlesztésről.

Hosszas vita után a BKV elfogadta, hogy 7 ezer forintra növekedjen a havi utalvány értéke, de ezt a korábban sztrájkot hirdető szakszervezetek nem akarták elfogadni és azzal fenyegették meg a menedzsmentet, hogy ha ezt elfogadják, akkor visszavonják a sztrájkmegállapodást és újra sztrájkba lépnek – mondta Gulyás Attila. Hozzátette: ezt követően a BKV visszavonta ajánlatát.

A tárgyalások hétfő délután, illetve a kedden folytatódnak. Arra a kérdésére, hogy mikor írhatják alá a kollektív szerződést, a szakszervezeti vezető azt mondta: a VTDSZSZ azon lesz, hogy 1-2 tárgyalási forduló után megegyezés szülessen a ksz-ről.