Bács-Kiskun megyében 2009-ben 14 embert gyilkoltak meg és 14 fegyveres rablást követtek el; az ország legnagyobb megyéjében évtizedek óta nem történt ennyire sok kiemelt bűncselekmény – mondta Polyák Zsolt őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának a vezetője.

A megyében 2008-ban 3 esetben történt emberölés, melynek 4 áldozata volt míg 2009-ben 11 eset alkalmával 14 embert öltek meg – mondta Polyák Zsolt.

Az őrnagy szerint a novemberben Tompán történt hármasgyilkosság nyomozása kiemelkedik a hazai kriminalisztika történetéből, mert 10 napig tartott a nyomok rögzítése és feldolgozása a helyszínen. A szinte éjjel- nappal folyó munkához az illetékes városi kapitányság rendőrei mellett a határőrök is komoly segítséget adtak.

A tompai hármasgyilkosság gyanúsítottjának elfogása után még novemberben Helvécián egy kettősgyilkosság felderítése, majd a lakiteleki gyilkosság nyomozása következett.

Polyák Zsolt őrnagy beszámolt arról, hogy az elmúlt évben 12 gyilkosság elkövetőjét már elfogták, két gyilkosság elkövetőjét tovább keresik.

A bűnügyi osztály vezetője hangsúlyozta: az emberölés minősített esete nem évül el, a Lakiteleken és a Miskén elkövetett emberölés ügyében folyamatosan nyomoznak, és remélhetően sikerül elfogni az elkövetőket.

Az elmúlt évben 14 fegyveres rablás történt Bács-Kiskun megyében, mely szintén komoly emelkedést mutat 2008-hoz képest, amikor 5 hasonló eset történt.

A bűnügyi vezető jó eredménynek tartja, hogy 12 fegyveres rablás elkövetőjét már elfogták. Egy takarékszövetkezet és egy benzinkút ellen elkövetett fegyveres rablás elkövetőjét még keresik.

Polyák Zsolt őrnagy tapasztalatai szerint nőtt a lakosság segítőkészsége, az elmúlt évben nagyon sok érdemi, a nyomozást segítő bejelentést kaptak a különböző ügyek nyomozásakor.