A HVG információi szerint a Legfőbb Ügyészség vizsgálja, hogy a Jobbik 2003 óta miért nem készítette el kötelező pénzügyi beszámolóit. A párt gyors közzétételt ígért az újságnak.

A HVG internetes oldalán hétfőn megjelent cikk szerint a Jobbik 2003 őszi párttá alakulása óta egyszer sem közölte mérlegét, holott erre évente lenne köteles. A sorozatos törvénysértésre a lap hívta fel a figyelmet 2009. június 13-án megjelent cikkében.

A cikk szerint az ügyészség figyelmét egy Pest megyei magánszemély hívta fel a törvénysértésre, a HVG birtokában lévő ügyészségi beadvány pedig az Állami Számvevőszék tavaly őszi jelentésén alapul, amely felszólította Vona Gábor elnököt, intézkedjék a könyvvezetési hibák kijavítására a “teljesség és a valódiság elvének érvényesülése érdekében”, illetve készíttesse el és tegye közzé a beszámolókat a párttörvény előírásának megfelelően.

A párt hivatalos válasza tavaly júniusban az volt, hogy mihelyt megalakul a választmánya, az dönt majd az egyébként már elkészült beszámoló jóváhagyásáról és közzétételéről. A választmány az ősszel összeült ugyan, a mérleg azonban a HVG lapzártájáig nem jelent meg – fűzik hozzá a cikkben.

A lap késéssel kapcsolatos kérdéseire Schön Péter gazdasági igazgató azt válaszolta a HVG-nek, hogy a napokban biztosan közzéteszik a pártmérlegeket.

A teljes cikk elolvasható a HVG Online oldalán →