A Legfőbb Ügyészségen felvetődött annak lehetősége, hogy az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) az állami támogatásban nem részesülő pártok gazdálkodásáról készült jelentése a bűncselekmény gyanúját is felvetheti – írta a Népszabadság.

A lap keddi számában foglalkozik azzal, hogy a pártok gazdálkodását igazából senki nem látja át.

A pártok gazdálkodása körül hosszú ideje súlyos gondok mutatkoznak, így nem véletlen, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) minden jelentésében felhívja a kormány figyelmét arra: „terjessze elő a pártfinanszírozás átláthatóságának, a pártok elszámoltathatóságának fokozott érvényesítése érdekében a párttörvény módosítását”. A számvevők azt szeretnék elérni, hogy olyan szabályozás szülessék, amely lehetővé tenné az éves pénzügyi beszámolási kötelezettséget elmulasztó, illetve a gazdálkodásáról valótlan adatokat közlő szervezetek „visszatartó erejű” szankcionálását. Eddig sok siker nem koronázta ezt az igyekezetet – akár bal-, akár jobboldalról érkezett a javaslat, csúful elbukott.

Az ÁSZ legutóbb az állami támogatásban nem részesülő pártokat marasztalta el, ám a tavalyi jelentésben szereplő szervezetek közül csak a Jobbik került célkeresztbe, holott a számvevők csaknem száz párt pénzügyeit vizsgálták volna, ám közülük vagy negyvenet meg sem találtak, hat megszűnt, nem egészen húsz pedig azt állította, hogy nem kapott és nem költött egyetlen fillért sem.

E körből 35 párt tette közzé éves beszámolóját – a Jobbik nem tartozott közéjük –, ám az ÁSZ szerint azok nyolcvan százalékának nincs sok köze a valósághoz.

Az érintett szervezetek székhelye szerinti ügyészségek december vége óta vizsgálják, hogy a pénzügyi beszámoló közzétételének elmulasztása – illetve a jelentésben nevesített több más mulasztás – járhat-e büntetőjogi következményekkel.

Mindazonáltal a lap forrásai szerint nem lenne szerencsés, ha ezeket a jelenségeket kriminalizálnák; az ügyészségnek célszerűbb lett volna azonnal a bírósághoz fordulnia, kérve, hogy az e tekintetben hatáskörrel rendelkező független bírói fórumok állítsák helyre a pártok működésének törvényességét.

A teljes cikk elolvasható a Népszabadság Online oldalán